Ga je een skivakantie boeken? Dit zijn 5 leuke plekken om op wintersport te gaan in Scandinavië

18 september 2023
3 Min. leestijd

Het wintersportseizoen eind 2022 en begin 2023, is voor de sneeuwliefhebbers in de Alpen niet zo’n succes. Er ligt weinig sneeuw en waar het wel ligt gaat het vaak om gevaarlijke papsneeuw. Ondanks het slechte wintersportjaar, is Oostenrijk onverminderd populair. Echter, een betere kans om te skiën heb je in Scandinavië. Maar onder wintersporters zijn de Scandinavische landen nog relatief onbekend. Wij benoemen 5 leuke skigebieden.

Skiën in Scandinavië

Scandinavië is de verzamelnaam voor de landen Denemarken, Noorwegen en Zweden. Omdat dit gebied noordelijk ligt, is de kans op (blijvende sneeuw) groot. Het ligt qua afstand niet veel verder dan het Alpengebied en sommige gebieden zijn op rijdafstand. Dit maakt het een goede plek om te gaan skiën. Naast de wintersport, is Scandinavië de perfecte plek om een hondensleetocht te maken, maar ook om het noorderlicht te zien.

1. Trysil – Noorwegen

In Trysil kunnen alle wintersporterliefhebbers hun hart ophalen. Het is met zijn 68 pistes het grootste skigebied van Noorwegen. Naast een enorme hoeveelheid pistes voor de recreatieve wintersport, zijn er kinderweides en hellingen voor gevorderden. De meeste liften zijn voorzien van stoelverwarming en er is een ruim aanbod aan vakantiehuisjes direct aan de piste.

2. Hemsedal – Noorwegen

Nog een plek waar elke wintersporter terecht kan: Hemsedal in Noorwegen. De bergen zijn hier spitser en geven je het gevoel alsof je in de Alpen bent. Ze worden niet voor niets de ‘Scandinavische Alpen’ genoemd. Hemsedal heeft een stabiel winterklimaat waardoor er van november tot en met mei sneeuw ligt. Wie met kinderen op vakantie gaat, kan hier ook goed terecht. Naast de pistes is er ook voor kinderen genoeg te doen.

3. Akka – Zweden

Akka is een groot en weids skigebied. Het ligt afgelegen, waardoor de kans groot is dat je (voor je gevoel) de enige bent. De bijnaam voor Akka is Koningin van Lapland, omdat het een heilige plek is voor de Sami (de inheemse bevolking). Bovendien vind je in dit skigebied de langste afdaling van Zweden. Wil je naar Akka? Dan is het raadzaam om al enige wintersport ervaring te hebben. Ook wordt het aanbevolen om hier altijd in een groep te skiën. Maar, de plek leent zich ook om uren te wandelen door de witte bergen. Ga niet zo maar op pad, doe dit eventueel onder begeleiding van een gids.

4. Åre – Zweden

Ga je niet alleen voor de wintersport, maar ook voor de après-ski? Dan is Åre de plek. Het gebied heeft een ruim aanbod aan restaurants en bars. Het is ook geen onbekende plek, want de wedstrijden voor de World Cup worden hier gehouden. Åre zelf is opgedeeld in 3 skigebieden, maar staan goed met elkaar in verbinding dankzij de skibus.

5. Copenhill – Denemarken

Je leest het goed, deze berg heet geen Kopenhagen, maar Copenhill. Het is geen skigebied, maar wel een unieke ski-ervaring ín de Deense Hoofdstad. Het ligt namelijk bovenop een energiecentrale, midden in de stad. De Denen hebben daar een echte (sneeuw)berg gerealiseerd. Ben je met een reisgezelschap dat niet zo van wintersport houdt? Zij kunnen dan Kopenhagen ontdekken. Vanaf Utrecht kun je in 1 dag met de auto naar Kopenhagen.

Bronnen: Thule, Scandinavianmountains, Scandinaviandreams.nl. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!