Gevaarlijke situaties op de weg tijdens je vakantie in het buitenland? Bel deze telefoonnummers

03 maart 2024
3 Min. leestijd

Of je nu in Nederland of in het buitenland op de weg zit, er kunnen zich altijd (onverwacht) gevaarlijke situaties voordoen. Een spookrijder, aanrijding of een voorwerp op de weg. Maar wie bel je in zo’n geval? En hoe zit dat als je in het buitenland bent? We zochten het uit van een aantal populaire vakantiebestemmingen.

Hoe zit het in Nederland?

Bij levensgevaarlijke situaties, zoals een aanrijding of spookrijder, bel je 112. Als er een voorwerp op de weg ligt, waarbij niet direct een levensgevaarlijke situatie ontstaat, kun je Rijkswaterstaat bellen via het telefoonnummer 0800-8002. Dit kan op werkdagen van 7.00 uur tot 20.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur. Buiten deze uren kun je voor niet-dringende situaties de politie bereiken op het nummer 0900-8844.

Gevaarlijke situaties in België

Bij onze zuiderburen werkt het op een soortgelijke manier. Bij een ongeval, spookrijder of obstakel op de weg, adviseren zij om 112 of het lokale noodnummer 101 te bellen. Als het probleem niet direct het verkeer in gevaar brengt, zoals bij een omgewaaid verkeersbord of schade aan het wegdek, kun je contact opnemen met het Agentschap Wegen en Verkeer (link?) via het gratis nummer 1700 of een bericht naar het Verkeerscentrum sturen via bijvoorbeeld X (voorheen Twitter).

Wie bel je in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland?

In veel landen geldt dat je bij levensgevaarlijke situaties het noodnummer 112 moet bellen. Dit noodnummer werkt in alle landen die in de Europese Unie zitten, en ook in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Dus op de meest populaire vakantiebestemmingen van Nederlanders werkt 112 altijd.

Voor gevaarlijke situaties die je onderweg tegenkomt met iets minder spoed, zijn er per land andere nummers die je kunt bellen. In Oostenrijk kun je 7 dagen per week, 24 uur per dag de ÖAMTC (Oostenrijkse Automobiel-, Motorfiets- en Touringclub) bereiken op het nummer 120. In Zwitserland kun je via het nummer 140 dergelijke situaties melden. In Duitsland bel je het gratis noodnummer 110, ook bij een object op de snelweg.

Deze nummers bel je in Italië, Spanje en Frankrijk

Ook in Italië, Spanje en Frankrijk bel je in geval van nood 112. In Italië kun je ook bellen met het lokale noodnummer 113 voor de politie, 115 voor de brandweer en 118 voor een ambulance. In Spanje kun je ook bellen naar 060 als er geen sprake is van een noodsituatie. Op dit telefoonnummer kun je tussen 9.00 uur en 15.00 uur altijd een Engelstalig persoon spreken. Bel in Frankrijk naar het landelijke noodnummer 17, of simpelweg naar 112.

Bereid je goed voor op je reis

Je kunt zelf natuurlijk ook onderdeel worden van een (gevaarlijke) verkeerssituatie in het buitenland. Bereid je daarom goed voor op het land waar je naar toe gaat met de auto. Wat zijn de rij-gewoontes en zijn er afwijkende verkeersregels. En zorg dat je verzekerd bent. Ga na of je verzekering je ook hulp biedt in het land waar je naar toe reist.

Bron: mdr, Kieszeker, Rijksoverheid, Vlaanderen.be, Expatica, ANWB, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!