Een auto huren op vakantie kan heel praktisch zijn. Na de vlucht kun je zo op eigen houtje het vakantieland verkennen. Toch is er een aantal zaken waar je op moet letten voordat je het huurcontract tekent. Je moet namelijk niet onverzekerd, maar ook niet oververzekerd op pad gaan. Het kost je allebei onnodig veel geld (als je wel of geen schade oploopt). Wat je allemaal moet weten leggen we hieronder uit.
Welke autoverzekering is het best voor een huurauto?
Als je een auto huurt op vakantie is het belangrijk om hem zo volledig mogelijk te verzekeren. Dit betekent dat je ook een cascoverzekering of een Collision Damage Waiver (CDW) erbij neemt. Hiermee wordt eventuele schade aan de gehuurde auto zelf ook vergoed (mocht er iets gebeuren tijdens de huurperiode). Bij een WA-verzekering zijn alleen de kosten voor schade bij de ander gedekt.
Wanneer heb ik een overbodige verzekering afgesloten voor een huurauto?
Toch weten vooral kleine en/of lokale autobedrijven extra kosten in rekening te brengen door onnodige aanvullende verzekeringen aan te bieden. Hiermee verzeker je een auto niet volledig, maar vooral overbodig. De kosten zijn vaak heel hoog, alleen het voegt niet veel extra’s toe. Sterker nog, soms ben je zelfs dubbel verzekerd. Vaak wordt deze verzekering door bedrijven ingezet om het kleine eigen risico af te kopen, terwijl dit ook kan door het betalen van borg. Bij het laatste krijg je bovendien je geld terug als je geen schade hebt gemaakt, maar bij een overbodig verzekering ben je het kwijt.
Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik een overbodige verzekering heb afgesloten voor een huurauto?
Moet je gehaast een huurcontract tekenen en krijg je niet de tijd om het goed door te lezen? Of soms moet je na het online boeken van een huurauto, ook bij de balie blind een contract ondertekenen waar deze extra dure verzekering stiekem in verwerkt zit? Uiteindelijk weet je in feite niet waar je voor getekend hebt. Terwijl je eigenlijk goed moet weten wat voor een contract je afsluit. Bij grote autoverhuurders gaat dit meestal beter, dan de kleine en/of lokale verhuurders die vaak op luchthavens gevestigd zijn. Wij leggen hieronder uit wat je kunt doen om je geld (mogelijk) terug te krijgen.
Heb je een pakketreis? Dit kun je dan doen
Als je een pakketreis hebt geboekt bij een bedrijf dat bij de ANVR is aangesloten kun je je klacht voorleggen aan de geschillencommissie. Dit geldt ook voor auto’s die gehuurd zijn bij Sunny Cars of Alamo. Als je reisorganisatie niet is aangesloten bij de ANVR, kun je voor klachten bij de European Car Rental Conciliation Service terecht. De autoverhuurder moet hier dan wel bij aangesloten zijn. Je kunt dit checken op de website van de ECRCS.
Heb je zelf een autoverhuurbedrijf geboekt?
In dit geval moet je naar het platform mailen waar je de boeking hebt gedaan. Hierdoor maak je formeel kenbaar dat je een klacht hebt bij de verhuurder. Het Europees Consumenten Centrum (ECC) heeft voorbeeldbrieven op hun website die je kunt overnemen als je een autoverhuurbedrijf wilt mailen. Reageert de verhuurder niet, of wordt het probleem niet opgelost? Dan kun je contact opnemen met je creditcardmaatschappij om de (onterechte) transactie te melden en deze stop te zetten. Je hebt namelijk getekend, maar je weet niet waarvoor. Alleen de creditcardmaatschappij kan de betaling ongedaan maken, waardoor je jouw geld terugkrijgt.
Mocht dit niet werken, dan kun je nog gaan procederen. Het gaat dan om De Europese procedure voor geringe vorderingen, oftewel een vereenvoudigde juridische procedure waar geen advocaat voor nodig is. Hiervoor moet je echter wel betalen, het wordt vaak in de taal van het land doorlopen en je bent niet zeker of je in het gelijk wordt gesteld.
Wat zegt autoverhuurder RentalCars na aanleiding van de uitzending?
Een dergelijke ‘premium protection cover pakket’, of hoe deze verzekering bij jouw autoverhuurder ook mag heten, is dus vaak overbodig. De verhuurder zou eigenlijk de noodzakelijke informatie moeten uitleggen bij elke soort verzekering die je afsluit in het huurcontract. Maar omdat dit probleem vaak bij kleine organisaties speelt, is het lastig om hier op te handhaven. Meer tips over wat je hierbij kunt doen, zie je in de uitzending van MAX vakantieman op 12 augustus 2024. De reactie van het verhuurbedrijf in kwestie lees je hieronder:
Reactie van RentalCars – MAX vakantieman 12 augustus 2024
Wat moet ik nog meer weten als ik een auto ga huren op vakantie?
Ga je buiten Europa op vakantie? Soms heb je een internationaal rijbewijs nodig voordat je officieel een huurauto mag besturen.
Nog (veel) meer tips over het huren van een auto op vakantie vind je in dit artikel. Of in de video hieronder:
Bronnen ECC, ECRCS. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.