Hoe reist u klimaatvriendelijk?

27 mei 2019
3 Min. leestijd

Bij onze keuze voor een vakantiebestemming, houden we steeds meer rekening met het milieu. Maar liefst 60 procent van de Nederlanders vindt het belangrijk om duurzaam op vakantie te gaan. Toch reizen we graag met het vliegtuig, terwijl reizen met het vliegtuig juist erg slecht is voor het milieu. Maar hoe reist u klimaatvriendelijk? 

CO2

Wie reist per auto, bus of vliegtuig belast het milieu. Ze verbranden benzine, diesel en kerosine. Al deze brandstoffen worden gemaakt van olie. Bij de verbranding van de brandstof komt het broeikasgas CO2 (koolstofdioxide) vrij. En daar zit precies het probleem. Want de uitstoot van CO2 is zeer schadelijk voor het milieu en onze gezondheid. Ten opzichte van de auto, trein en bus is het vliegtuig nog altijd het favoriete vervoermiddel om naar onze vakantiebestemming te gaan. Vliegen is goedkoop, maar bijna 6 keer slechter voor het milieu dan de andere vervoersmiddelen.

Per trein of bus

Het duurzaamst reist u met de trein. En hoewel de consument de omslag naar de trein langzaam maakt, is de internationale treinwereld nog niet voorbereid op een grote stroom reizigers. Dat begint al bij het boeken van de treinreis, want er is nog niet 1 reserveringssysteem. Spoorwegmaatschappijen hebben ieder een eigen systeem en planning, die zijn niet eenvoudig te koppelen. Daarnaast is een treinkaartje in verhouding duurder, omdat er btw wordt gerekend voor een kaartje. Op een vliegticket zit geen btw en luchtvaartmaatschappijen betalen geen accijns op de brandstof. Reizen met de bus is ook een goed alternatief. De meeste bussen zijn nieuw en voldoen aan de emissienormen die nu gelden. Reis bij voorkeur met een pendelbus in plaats van een lijndienst. Pendelbussen zijn vaak beter bezet waardoor de milieubelasting per persoon lager ligt.

Met de auto

De auto reizen is ook een milieuvriendelijker alternatief. De klimaatimpact van de auto hangt af van een aantal factoren. Het bouwjaar, hoe zuinig de auto is en het aantal inzittenden. Hoe meer inzittende, hoe lager de milieu-impact per persoon. Ook of u een caravan meeneemt heeft invloed op het verbruik van de auto. De CO2 uitstoot van een auto met caravan is 1,5 keer hoger dan zonder caravan. Ook met een dakkoffer of fietsenrek stijgt het brandstofverbruik. Daarnaast speelt de afstand, het soort weg en de snelheid een rol. Over de snelweg rijden is zuiniger, vooral als u een lange afstand hebt af te leggen.

Klimaatimpact-test

Reist u toch met het vliegtuig, denk dan goed na over uw bestemming. Hoe verder en hoe vaker, hoe meer belastend voor het milieu. Bent u nieuwsgierig hoeveel klimaatimpact uw vakantie heeft? Doe de test! Meer tips voor een duurzame vakantie vindt u op de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Bron: Milieu Centraal. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!