Hooikoortsseizoen begonnen: zo haal je de laag pollen van je auto af

25 mei 2023
2 Min. leestijd

Voor wie allergisch is voor hooikoorts is het al lang duidelijk: het hooikoortsseizoen is begonnen! Maar toch is het als autobestuurder ook handig om er rekening mee te houden. De hoge concentraties pollen landen namelijk op de laklaag van de auto. Hoe gevaarlijk is het stuifmeel en hoe verwijder je het het best? Wij leggen het uit.

Hoe gevaarlijk is een pollenlaag?

Waar vaak nog wordt beweerd dat pollen net zo slecht voor de laklaag zijn als vogelpoep, Saharazand of hars, blijkt dit uiteindelijk mee te vallen. Echter vormt het wel een gevaar voor de lak als de pollen zich aan iets binden. Zo kan het stuifmeel in combinatie met Saharazand krassen veroorzaken. Bovendien trekt stuifmeel stof en zanddeeltjes aan.

Wat kun je doen tegen de pollen?

Besproei voor het wegrijden eerst de autoruit voordat je de ruitenwissers aanzet. Zo voorkom je dat de pollen (die mogelijk zijn gemengd met zand of ander vuil) de ruit beschadigen. Heeft de auto lang stilgestaan? Dan is een ritje door de wasstraat of een poetsbeurt met de hogedrukreiniger een goede optie. Hoe regelmatiger je gaat, hoe minder kans op een (dikke) laag. Om de pollenlaag te voorkomen kun je na het wassen van de auto een waslaag aanbrengen.

Wil je hooikoorts vermijden op vakantie?

Heb je zelf last van hooikoorts? Dan is het fijn om te weten welke vakantiebestemmingen een verlaagde kans op hoge concentraties aan pollen hebben. Bekijk hier het overzicht.

Bronnen: MAX Vandaag, AD, AutoWeek. Foto: Shutterstock.

Wil je meer tips voor de auto?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!