Last van reisziekte? Hier komt dat door en dit kun je ertegen doen

23 juli 2023
4 Min. leestijd

In de auto, op een boot of in het vliegtuig: reisziekte kan in elk van deze voertuigen optreden. Zeker als je langer onderweg bent, is de kans groot dat je ermee te maken krijgt. Maar waar wordt dit door veroorzaakt? En wat kun je ertegen doen?

Reisziekte

Ziek zijn op vakantie is geen pretje. Maar onderweg ook niet. Waarschijnlijk heb je wel eens last (gehad) van wagen-, zee- of luchtziekte, oftewel; reisziekte. Zodra je in een bewegende auto, boot of in een vliegend vliegtuig zit, speelt de misselijkheid op. Maar het kan zelfs voorkomen als je op schommels, in achtbanen, draaimolens, trams, trein en metro’s zit. Vervelend als je dit ervaart, want je kunt je er erg beroerd door voelen.

Wat is de oorzaak van reisziekte?

Reisziekte heeft te maken met de evenwichtsorganen die vlak bij de oren zitten. Dit werkt samen met onze ogen en spieren. De gecombineerde informatie geeft aan de hersenen door hoe onze positie ten opzichte van de horizon is. Wanneer we in een bewegend voertuig zitten, melden onze ogen en spieren dat het lichaam stil zit, maar geeft het evenwichtsorgaan aan de hersenen door dat we bewegen. De bewegingen kloppen dan niet met wat we zien. Hierdoor raken de hersenen in de war. Vervolgens geeft het evenwichtsorgaan impulsen aan het braakcentrum in de hersenen. Hierdoor kun je last krijgen van lusteloosheid, wit wegtrekken, zweten en gapen en vervolgens misselijkheid en overgeven.

Wat kun je doen tegen reisziekte?

Om je reis comfortabel uit te zitten kun je een aantal dingen doen om de kans op reisziekte te verkleinen. Of het zieke gevoel tijdens de reis te verminderen.  We zetten de opties op een rij.

Voorbereiden op de reis

Om de kans te verkleinen geeft de website Thuisarts een paar tips. Rust bijvoorbeeld goed uit voor u op pad gaat en vertrek niet met een lege maag. Zorg er echter voor dat je ook niet te veel hebt gegeten en vermijd alcohol, cafeïne, koolzuurhoudende dranken en zuur en vet voedsel.

Of medicijnen helpen of nadelen hebben, is niet goed onderzocht. Probeer daarom eerst of onderstaande adviezen helpen. Heb je daarna nog steeds heel veel last van reisziekte? Dan kun je kijken of medicijnen helpen. Slik ze dan 2 uur voor de reis. Merk je geen verschil of krijg je last van vervelende bijwerkingen? Stop er dan meteen mee.

Voorbeelden van deze medicijnen zijn:  en . Deze medicijnen maken je rustig of slaperig, dus je mag ze niet innemen als jij rijdt. Lees voor gebruik goed de bijsluiter om te controleren of je ze veilig kunt gebruiken in jouw situatie en wat de aanbevolen dosis is.

Tijdens de reis

Tijdens de reis kun je zelf ook een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je minder of niet misselijk wordt:

 • Eet niet ( te veel) in 1 keer, maar verspreid dit over minimaal 3 momenten op een dag. En eet en drink bovengenoemde opties niet. Kies eerder voor een cracker of fruit
 • Beweeg je hoofd niet te veel en doe eventueel je ogen dicht. Als je slaapt ervaar je geen klachten
 • Luister tijdens de reis naar muziek
 • Blijf rustig door ademen
 • Kauw op kauwgum
 • Ben je een boek aan het lezen, film aan het kijken of aan het gamen en word je misselijk? Stop er dan meteen mee
 • Te zware luchten van eten, roken, parfum of benzinedampen zijn niet bevorderlijk en wakkeren het misselijke gevoel eerder aan. Probeer deze te vermijden.

Reisziekte in de auto, boot of het vliegtuig

Met welk voertuig je reist kan uitmaken of en hoe erg je last krijgt van reisziekte. We zetten nog enkele tips per voertuig voor je op een rij.

Auto:

 • Rij zelf. Bestuurders hebben doorgaans geen of minder snel last van reisziekte
 • Rijd je met anderen mee? Ga dan voorin zetten en focus je op een punt in de verte
 • Vermijd wegen met veel bochten
 • Neem elke 1 of 2 uur even pauze en stap dan de auto uit
 • Zet de ramen af en toe open voor frisse lucht, of zet de airco aan

Boot:

 • Ga voor de vaartocht begint alvast meteen naar buiten voor frisse lucht
 • Ga in het midden van het schip zitten of staan. Dit beweegt het minst
 • Kijk in de verte en focus je op de horizon

Vliegtuig;

 • Regel een zitplek dichtbij de vleugels
 • Zoek afleiding door een praatje te maken of een spelletje te doen
 • Loop af en toe heen en weer

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: Thuisarts, Apotheek.nl, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!