Om je reis betaalbaar te houden, kun je er voor kiezen om delen van je reis liftend af te leggen. Meereizen kan heel inspirerend zijn, je ontmoet weer andere mensen en je mag doorgaans gratis mee naar de bestemming. In Nederland is liften toegestaan, maar hoe zit dat bijvoorbeeld in Spanje? Mag je daar liften?
Liften in Nederland
Misschien heb je het zelf een keer gedaan of anders heb je ze weleens zien staan: lifters. Vaak in de buurt van op- en afritten (carpoolstroken) bij de snelweg. Gewapend met een bordje met daarop de bestemming, in de hoop dat er iemand stopt om hen mee te nemen. En dat gebeurt vaak ook. Op de website Hitchwiki wordt bijgehouden hoelang een lifter gemiddeld moet wachten voor hij een autorit te pakken heeft. In Nederland is dat doorgaans binnen de 30 minuten.
Liften mag in Nederland bijna overal. Het mag niet op de snelweg/autoweg. Wel op een parkeerplaats (P) langs de weg. De stelregel is eigenlijk als je er mag lopen, dan mag je er ook liften. In de buurt van sommige snelwegen zijn speciale liftstroken. Daar kan de automobilist ook makkelijk stoppen om de lifter(s) mee te nemen.
Mag je liften in Spanje?
Maar hoe zit dat in Spanje, mag je daar ook liften? Ja, dat mag. Er zijn net als in Nederland wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo is het ook in Spanje verboden om te liften op de snelweg/autoweg. Daar mag je als voetganger immers niet komen. Je mag wel bij de parkeerplaatsen op zoek gaan naar een lift. Liften betekent in het Spaans ‘Autostop’.
Tips voor het meenemen van een lifter in Spanje
Rijd je in Spanje en overweeg je een lifter mee te nemen? Doe dit dan ook beslist alleen op de plekken waar het is toegestaan. Staat er iemand te liften langs de snelweg of bij een tolstation? Neem diegene dan niet mee, want je riskeert een boete. Door te stoppen op dit soort plekken kan er een gevaarlijke situatie ontstaan en dat is verboden. Zo’n boete kan oplopen tot wel 138 euro.
En hoe zit dat met de verzekering?
Neem alleen lifters mee als je een inzittendenverzekering hebt. Deze verzekering dekt de schade als jij, of een andere inzittende, door een verkeersongeluk of aanrijding gewond raakt of overlijdt. Je gaat er niet vanuit, maar mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan is iedereen in de auto verzekerd. Staan er 3 personen te liften, maar heb je maar plek voor 2? Rijd dan door. Je bent alleen verzekerd als iedereen in de auto een eigen zitplaats heeft met gordel. Kijk ook uit met het meenemen van (kleine)kinderen. Hiervoor gelden vaak andere regels zoals het gebruik van een zitje.
Bron: Spanje Vandaag, Hitchwiki, Centraal Beheer, NOS. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.