Mag je zelf een flesje water meenemen in het vliegtuig? Zo zit het

03 juni 2024
2 Min. leestijd

In je handbagage mag je meestal maximaal 1 liter aan vloeistoffen meenemen, verdeeld in verpakkingen van 100 milliliter. Lange tijd mag je alleen dit meenemen aan vloeistoffen en daarnaast geen water of andere dranken. Tegenwoordig mag je weer wel een flesje water meenemen in het vliegtuig. Veel mensen nemen nog een lege fles mee, maar dit hoeft tegenwoordig niet meer op Schiphol en Eindhoven Airport.

Kan ik een flesje water meenemen op het vliegveld?

Je mag dus een gevulde fles water gewoon meenemen. Wel zijn er eisen gesteld aan wat voor een soort fles je mee hebt. Een gewone van (hard)plastic of kunststof is namelijk toegestaan, maar voor een metalen variant gelden andere regels. Dan mag hij wel mee, maar moet hij leeg zijn. Na de beveiligingscontrole mag je hem daarna weer vullen. Je hoeft je hier dus niet aan het limiet van 100 milliliter te houden.

Waarom kan ik nu wel een gevulde fles meenemen en eerder niet?

Schiphol en Eindhoven Airport beschikken over modernere scanners, waardoor het niet meer nodig is om vloeistoffen uit je tas te halen. Met een scan kunnen zij zien welke vloeistof er wordt meegenomen. Hiervoor hoef je niet eens je flesje water uit de tas te halen. De reden dat een metalen fles niet mag, is omdat de scanners niet door metaal heen kunnen scannen. De fles mag dus wel mee, maar moet je voor je door de douane gaat uit je tas halen en legen.

Hoe zit dat bij andere luchthavens?

Het kan zijn dat de nieuwe regel bij andere luchthavens nog niet werkt. Geen probleem, dan neem je de fles op de terugweg weer leeg mee. Zo kun je hem na de securitycheck alsnog vullen.

Wist je dat Schiphol ook over watertappunten beschikt? Deze kun je hier vinden. Dan is je fles zo weer snel gevuld.

Bronnen: Schiphol, Rijkswaterstaat, NU.nl. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!