Met deze 8 tips kun je goedkoper op vakantie

13 september 2022
4 Min. leestijd

Ben je van plan om binnenkort een vakantie te boeken? Dan heeft MAX vakantieman een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je goedkoper op vakantie kunt. Het begint allemaal met vergelijken. 

Duurder

Tegenwoordig lijkt vrijwel alles duurder te worden. De energie, boodschappen en ook vakanties. Maar dat betekent niet dat je meteen de hoofdprijs moet betalen. Vaak scheelt het al in de prijs wanneer je buiten het hoogseizoen reist, maar er zijn nog andere dingen die ervoor kunnen zorgen dat je goedkoper uit bent. We verklappen alvast de gouden regel: ga vergelijken.

Boek ruim van tevoren (of juist niet)

Misschien een voor de hand liggende tip, maar boek je vakantie ruim van tevoren. De prijzen voor een vakantie liggen vaak, zeker als je in het hoogseizoen wilt gaan, een stuk lager dan wanneer je vlak voor je vakantie een reis boekt. Ben je niet afhankelijk van een seizoen en heb je geen hoge eisen? Kijk dan eens 2 tot 3 dagen voor vertrek naar een vakantie. Extreem last minute boeken, kan je juist ook mooie deals opleveren.

Alternatieve luchthaven goedkoper

Ben je van plan om te vliegen? Overweeg dan om vanaf een andere luchthaven te vliegen dan Schiphol. Dit kan namelijk schelen in de prijs. Denk bijvoorbeeld aan Eindhoven, Rotterdam, Antwerpen, Brussel of Düsseldorf.

Minder populaire bestemming

Wil je betaalbaarder op vakantie? Met flexibel zijn kom je al een heel eind. Je kunt namelijk het best kiezen voor een minder populaire vakantiebestemming, zoals een land in Oost-Europa, dan voor een toeristische plek zoals de Griekse eilanden. Een andere optie is om je bestemming te laten bepalen door de prijs van de reiskosten.

Goedkoop leven

Vaak zijn de reiskosten, zoals een vliegticket, naar een ver land duur. Echter kunnen het dagelijks leven, eten en accommodaties een stuk goedkoper zijn dan wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar een Europees of ander Westers land. Controleer daarom goed of een vakantie dichterbij huis ook echt goedkoper is dan een verre reis.

Vervoersmiddel

Om op de kosten te besparen, kun je uitzoeken en vergelijken welk vervoersmiddel daadwerkelijk het goedkoopst is. Vaak ligt de auto of het vliegtuig voor de hand, maar overweeg ook de bus of trein. Ben je van plan om op de plek van bestemming een auto, fiets of scooter te huren? Kijk dan ook, als je lang genoeg blijft, of een week huren goedkoper is dan een paar dagen. Dit is namelijk regelmatig het geval.

All inclusive

Een all inclusive vakantie lijkt misschien heel duur, maar kan goedkoper zijn dan wanneer je alles zelf boekt. Bij een volledige pakketreis zit vaak ook eten en drinken inbegrepen. Ga je op vakantie zelf veel uit eten of moet je veel boodschappen doen, dan kunnen deze kosten snel oplopen. Bereken en vergelijk daarom hoeveel je zelf kwijt zou zijn aan reiskosten, accommodatie, eten en drinken.

Goedkoop kamperen

Wil je besparen op de accommodatie, dan kun je gaan kamperen. Een tent, caravan of vouwwagen is een (eenmalige) investering, maar hier kun je wel meerdere keren van profiteren. Ook kost een campingplek meestal een stuk minder geld dan een kamer in een hotel of B&B.

Huur een huis of boek last minute een hotel

Ben je echt geen fan van kamperen? Dan kun je kijken naar een huisje of appartement om te huren. Ook dit kan goedkoper zijn dan overnachten in een hotel. Zeker als je met meerdere personen op vakantie gaat, dan kun je de kosten eventueel delen. Wil je liever slapen in een hotel of B&B? Dan is last minute een kamer boeken soms ook voordeliger. Bepaal daarnaast voor jezelf hoeveel tijd je er zult doorbrengen en hoe belangrijk je daarom de luxe en uitstraling van de accommodatie vindt, want ook dit bepaalt de prijs.

(Bron: ANWB, Metro, Vakantiediscounter. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!