Nieuw paspoort en identiteitsbewijs voor Nederlanders: hoe ziet het nieuwe reisdocument eruit?

01 oktober 2024
2 Min. leestijd

Het Nederlands paspoort en de identiteitskaart zijn van uiterlijk veranderd. Het paspoort is nu nog lastiger na te maken en is ook toegankelijker voor mensen met een visuele beperking. Wat verandert er allemaal en heeft het invloed op je vakantie? Wij leggen het uit.

Waarom is het paspoort veranderd?

Het paspoort en identiteitsbewijs waren aan vervanging toe. Daarom is het eerste nieuwe reisdocument op 30 september 2024 uitgegeven. Een paar kenmerken zijn gewijzigd of erbij gekomen. De wijzigingen helpen om fraude, misbruik en vervalsing tegen te gaan. Maar dat niet alleen, ook zijn beide reisdocumenten nu voorzien van ribbels. Zo is het voor slechtzienden een stuk makkelijker om te voelen hoe ze het document moeten vasthouden.

Wat is er veranderd aan het paspoort?

Naast de 3 schuine ribbels aan beide zijkanten, bevat de derde pagina nu een kleurenfoto. De hoofdfoto is groter en op de achterzijde is een vermelding van het documentnummer en eventueel de naam van een partner. Ook is er een derde foto te zien op de houderpagina met een kleurenfoto. Alle wijzigingen kun je hier zien: informatieplaat paspoort model 2024.

Wat is er veranderd aan het identiteitsbewijs?

Een groot voordeel aan de nieuwe identiteitskaart, is dat je aan de 3 strepen aan de rand de pas kunt herkennen. Zo is hij makkelijk te onderscheiden van je andere passen. Vooral mensen met een visuele beperking hebben hier baat bij. Voor de rest bevat de vernieuwde identiteitskaart dezelfde nieuwe kenmerken als het paspoort, behalve de eventuele naam van een partner. Alle wijzigingen kun je hier zien: informatieplaat identiteitskaart model 2024.

Welke invloed heeft het nieuwe reisdocument op mijn vakantie?

Het nieuwe reisdocument wordt net als de oude overal geaccepteerd. Met je oude paspoort kun je dus ook gewoon op reis. Zodra je een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvraagt, krijg je de nieuwe versie van het reisdocument. Let er wel op dat deze op tijd verlengt, als de geldigheidsduur dreigt te verlopen. Door de paspoortpiek kan het soms langer duren voordat je nieuwe paspoort of identiteitskaart binnen hebt.

Bronnen: NOS, Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, De Telegraaf. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!