Opgelicht of de waarheid? Een mail van Transavia om een paar euro belasting te betalen

20 februari 2024
3 Min. leestijd

Heb jij eind 2023 een reis bij Transavia geboekt? Grote kans dat je nu nog 2,26 euro extra moet betalen. Je krijgt het via opmerkelijke wijze te horen: namelijk via een mail of je het bedrag nog even wilt bijbetalen. Niet gek dat je denkt dat het spam is, je hebt immers al voor de complete vlucht betaald. Toch is het zeker geen ongewenste mail, het is zelfs van belang dat je het kleine bedrag betaald. Anders is de consequentie: niet meevliegen.

Waarom moet ik dit bedrag extra betalen?

Per 1 januari (2024) heeft de Nederlandse overheid de vliegbelasting verhoogd met 2,62 euro per passagier, staat in de mail van Transavia. Het is gestuurd naar duizenden vakantiegangers die aan het einde van 2023 een vakantie hebben geboekt. Op 21 december 2023 is namelijk door de overheid bepaald dat de vliegtaks voor 2024 met 2,62 euro omhoog gaat. Heb je voor deze datum een vakantie geboekt? Dan is de verhoging van de belasting niet mee berekend. De keuze van Transavia is om de reiziger hier alsnog voor te laten betalen.

Wat als je niet betaalt?

Betaal je het bedrag niet aan Transavia? Dan kun je niet mee op de vlucht. Als je de mail hebt gekregen is het dus verstandig om het bedrag te betalen. Tevens is het van belang dat je op tijd betaalt. Als je nog een rekening hebt openstaan bij de vliegmaatschappij, kun je niet inchecken en dus ook niet met het vliegtuig mee.

Wat doen andere vliegmaatschappijen?

Als je het totale bedrag van de verhoogde vliegtaks van alle reizigers samenvoegt spreek je over tonnen of misschien wel miljoenen. Dat Transavia via deze weg om die paar euro extra vraagt klinkt daarom niet heel raar. Bovendien hebben ze daar ook het recht toe, want het is een belasting die reizigers eigenlijk moeten betalen. Toch gaan andere maatschappijen zoals Corendon, TUI en de grote broer van Transavia KLM hier anders mee om. Zij draaien namelijk zélf op voor de kosten. Dit komt omdat er veel technische aanpassingen nodig zijn voor het vragen van het extra bedrag en de verhoging kwam op zeer kort termijn, aldus KLM tegen De Telegraaf.

Hoeveel is de vliegtaks in totaal in 2024?

In 2023 was de vliegtaks 26,23 per persoon. In 2024 is dit bedrag verhoogd naar 29,05. Dit bedrag betaal je voor elke vlucht vanaf een Nederlandse luchthaven. Het maakt niet uit naar welke bestemming. De vliegtaks is vaak inbegrepen bij de boeking van je vlucht. Hierdoor kan het voorkomen dat je te weinig belasting hebt betaald als je in een nieuw jaar, met nieuwe belastingregels gaat vliegen.

Bronnen: De Telegraaf, AD, Transavia. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!