Pas op voor onveilige zwembadroosters en voorkom ongelukken met deze tips

13 juni 2024
3 Min. leestijd

Je wilt er liever niet over nadenken, maar het kan toch voorkomen: je (klein)kind komt vast te zitten in een zwembadrooster. Om dit, en eventuele ernstige gevolgen, te voorkomen zetten we een aantal tips op een rij. 

Zwembadroosters

Zwemmen heeft veel voordelen, maar kent echter ook enkele gevaren. Zo kom je volgens de Blue Cap Foundation, die zich inzet voor veilige zwembaden, bijvoorbeeld vooral in vakantielanden als Frankrijk, Italië, Turkije en Griekenland nog wel eens onveilige zwembadroosters tegen. Zowel op campings, als bij vakantiehuizen. Het gaat dan voornamelijk om aanzuigroosters, waarbij de zuigkracht ervoor zorgt dat het water uit het zwembad wordt gezogen, waarna dit er op een andere plek weer wordt ingepompt.

Zuigkracht kan voor ernstige ongelukken zorgen

De zuigkracht van het zwembadrooster kan echter zo sterk zijn, dat dit ervoor kan zorgen dat handen, voeten en haren worden opgezogen en vast komen te zitten. Dit overkomt de 9-jarige Fenna op een Franse camping in 2022. Haar haren komen vast te zitten in het zuigrooster van het zwembad, waardoor ze verdrinkt.

Hebben alle zwembaden dezelfde zwembadroosters?

Nieuwere zwembaden hebben systemen zoals hieronder te zien, waarbij het water dat over de rand klotst, via een goot weer terug het zwembad in komt.

 

Maar oudere zwembaden hebben nog veelal zwembadroosters met aanzuigkracht die je in de bodem en wanden van het zwembad kunt vinden. En voornamelijk bij dit soort zwembadroosters kunnen er risico’s zijn.

Wat kun je doen om ernstige ongelukken te voorkomen?

Om te voorkomen dat je (klein)kind vast komt te zitten in een zwembadrooster en er het risico op verdrinking ontstaat, kun je een aantal dingen doen:

  • Loop vooraf met je (klein)kinderen een rondje om het zwembad en bekijk samen waar eventuele aanzuigroosters zitten. Bespreek de gevaren en waarschuw dat ze uit de buurt hiervan blijven.
  • Maak haren vast in een knot of doe een badmuts op om te voorkomen dat haren worden opgezogen en vast komen te zitten.
  • Komt je (klein)kind vast te zitten? Ga dan niet aan het lichaam trekken. Het lichaam kun je zelfs met 3 volwassen niet loskrijgen. Zorg er daarom voor dat iemand zo snel mogelijk de pomp uit zet en probeer daarna het lichaam van het rooster af te rollen.
  • Zitten de haren vast? Ga ook dan niet trekken, want dan kun je de hoofdhuid ernstig beschadigen. Knip in plaats daarvan zo snel mogelijk de haren af en laat wederom iemand zo snel mogelijk de pomp uitzetten.

(Bron: AD, RTL Nieuws, de Blue Cap Foundation, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!