Voor wie met de trein reist is het geen onbekend fenomeen: vertraging. Maar er zijn trajecten van de NS waar het om de haverklap raak is. Dat blijkt uit het recente jaarverslag van de vervoerder. En op 1 traject is de trein wel heel vaak te laat. Overigens heeft de vertraging wel een reden.
Goed nieuws
Laten we beginnen met het goede nieuws en dat is veel treinen rijden wel op tijd. Over het gehele treinnet behaalt de NS een voldoende. Ruim 91 procent van de treinen rijden op tijd of hebben minder dan 5 minuten vertraging. Dat is precies binnen de marge. Want er is pas sprake van vertraging als een trein meer dan 5 minuten te laat is. Goed nieuws klinkt leuk, maar daar denk je anders over als je over een traject moet waar het keer op keer raak is.
Waar heb je de meeste vertraging?
Op het traject tussen Rotterdam en Tilburg gaat het het vaakst mis. Ruim 31 procent van de treinen op dit traject heeft vertraging. En dit is niet het enige traject waar het af en toe spaak loopt. Ook tussen Den Haag Centraal en Amsterdam gaat het vaak mis. Daar is ruim 26 procent van de treinen niet op tijd. Wie reist van Rotterdam Centraal naar Breda heeft ook regelmatig te maken met vertraging. De top 10 trajecten met de meeste vertraging ziet er dan zo uit:
- Rotterdam en Tilburg
- Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal
- Rotterdam Centraal en Breda
- Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal
- Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal
- Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal
- Breda en Tilburg
- Schiphol en Rotterdam Centraal
- Breda en Rotterdam Centraal
- Schiphol en Amsterdam Centraal
Wat is de oorzaak van de vertraging?
Een belangrijke oorzaak van de vertraging is ook meteen de gemene deler van al deze trajecten. Ze zijn namelijk onderdeel van het traject waar de hogesnelheidslijn (HSL) over gaat. Ze maken (deels) gebruik van het HSL-traject en daar zijn nogal wat technische problemen. Het gewone spoor en de HSL hebben een andere voltage en beveiligingssysteem. Hierdoor zijn overgangen ingewikkeld, zegt de NS in de rapportage. Een andere factor die meespeelt is dat veel internationale treinen vertraagd vanuit het buitenland hier het traject opgaan en ook hier voor vertraging zorgen.
Is de trein te laat? Dan kun je geld terugvragen
Het kan natuurlijk gebeuren dat de trein te laat komt. Daar is niets aan te doen. Maar heb je meer dan 30 minuten of langer vertraging, dan heb je recht op een vergoeding. Bij de NS kun je dan geld terugvragen. Op de site van de NS lees je hoe je dit doet.
Bron: RTL Nieuws, NS, Margriet Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.