Slecht zicht in het donker? 6 tips om beter te kunnen zien

22 november 2022
2 Min. leestijd

Voor veel mensen blijft autorijden in het donker spannend. Het zicht is vaak beperkt en het overzicht is niet zo goed als overdag. Toch zijn er momenten dat je er niet aan ontkomt en je in het donker de weg op moet. Vooral als het vroeg donker wordt. Met deze tips wordt het rijden iets gemakkelijker.

Wennen aan het donker

Laat je ogen wennen aan het donker. Een snelle overgang van licht naar donker maakt het lastig om scherp te zien. Als je je ogen laat wennen voordat je wegrijdt zal je merken dat je meer ziet dan als je meteen wegrijdt. Dat geeft meteen een veiliger gevoel.

Schone ramen voor beter zicht

Zorg ervoor dat de ramen schoon zijn. Als je voorruit vuil is wordt het dof en kan het zorgen voor een vertekend beeld door reflecties van straatverlichting of andere auto zijn voordat je wegrijdt.

Goed opletten

Let extra goed op de verkeersregels. Soms zijn wegen zo rustig dat je geneigd bent iets harder te rijden. Pas je snelheid aan en rijd liever rustig, omdat je zicht meer beperkt is. Zo houd je ook rekening met anderen die minder goed zicht hebben. Stap liefst zo uitgerust mogelijk de auto in. Zo kun je je beter concentreren.

Kijk niet in de koplampen

Wanneer je in het donker rijdt komen de koplampen van tegenliggers op je af. Focus alleen op je eigen weghelft. Door een te fel licht kun je namelijk al voor een paar seconden verblind raken. Dus kijk beslist niet in de koplampen. Zit er iemand achter je met felle koplampen? Gebruik de anti-verblindstand van je binnenspiegel. Ook een nachtbril kan helpen bij het rijden in het donker. De gele glazen voorkomen dat je verblind wordt.

Hou het koel

Het is van belang dat je geconcentreerd blijft rijden in het donker. Als je de verwarming te hoog zet kun de aandacht verslappen. Frisse lucht en een ‘normale’ temperatuur dragen bij aan een goede concentratie. Wil je toch de verwarming aan? Richt hem dan op je benen en niet je borst.

Nachtblind

Kun je echt niet goed zien in het donker? Dan ben je mogelijk nachtblind. Dit betekent dat je geen verschil ziet in kleur; alles is dan grijs. Nachtblindheid heb je aan beide ogen en kan ook ontstaan worden door verschillende factoren. Zo kun je in sommige gevallen nachtblindheid verhelpen.

Bronnen: MAX Vandaag, ANWB, AD. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!