Snelheidsboete ontvangen? Zo bekijk je de flitsfoto

16 augustus 2024
2 Min. leestijd

Je hoopt natuurlijk geen boete te krijgen voor een snelheidsovertreding, maar mocht je er toch één op de mat krijgen, dan wil je wellicht bewijs of het klopt. Dan kan met de flitsfoto. In Nederland krijg je deze niet automatisch toegestuurd, maar je kunt de foto wel opvragen. Hoe doe je dat? En hoe zit dat in andere landen?

Onaangename verrassing

In Nederland maken de moderne flitspalen gebruik van infrarood licht. Dat is met het menselijk oog niet waarneembaar. Als je te veel gas geeft en niet weet dat ergens een flitspaal staat, rijd je nietsvermoedend een boete tegemoet. Doordat je niet direct een flits ziet, reken je vermoedelijk niet op een boete. Het kan daarom een behoorlijk onaangename verrassing zijn wanneer er enkele weken later ineens een paarse brief op de mat valt.

Flitsfoto opvragen

Hoewel het kwaad al geschied is, wil je misschien toch zien waar het misging. Op de website van Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dezelfde instantie die de boete stuurt, kun je de foto bekijken. Staat de boete op je eigen naam? Dan zijn er 2 opties. De eerste optie is om in te loggen met DigiD, waarna je de foto direct online kunt bekijken. De tweede optie is om een contactformulier met je gegevens in te vullen, waarna het CJIB de foto binnen 5 werkdagen naar je opstuurt.

Als je de boete hebt gekregen terwijl je in een huur-, lease- of bedrijfsauto reed, moet je wat aanvullende gegevens invullen om de flitsfoto in te zien. Het gaat dan om gegevens zoals de bedrijfsnaam, KvK-nummer en Naw-gegevens.

Hoe zit dat in andere landen?

Het verschilt per land of je de flitsfoto gelijk met de boete toegestuurd krijgt, al is dit in de meeste landen niet meer het geval. Je kunt de foto wel altijd opvragen bij de autoriteiten. Lees de boetebrief altijd goed door, want soms staan daar instructies in over hoe je de flitsfoto kunt opvragen. In Italië was het tot voor kort gebruikelijk om de flitsfoto automatisch toegestuurd te krijgen, maar in een eerder artikel vertellen we de bijzondere reden waarom dat niet meer het geval is.

Bronnen: CJIB, Autovisie, Politie. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!