Spookrijder op de weg? Dit kun je het beste doen

05 december 2023
— 3 Min. leestijd

Het is misschien wel de nachtmerrie van elke automobilist: een spookrijder tegenkomen die op volle snelheid recht op je af rijdt. Wat kun je in zo’n geval het beste doen? En wat juist niet?

Spookrijden

Wanneer een bestuurder van een motorvoertuig zich op de verkeerde weghelft bevindt en daardoor tegen het verkeer inrijdt, spreken we van spookrijden. Dit kan per ongeluk gebeuren, of met opzet. Het voorval kan in beide gevallen voor levensgevaarlijke situaties zorgen en vraagt dan ook om kalmte en de juiste handelingen. Maar welke zijn dat?

Dwing spookrijder niet om te stoppen

Mocht je op de radio horen dat er een spookrijder is gesignaleerd op de weg waarop jij rijdt, dan is het van belang dat je deze persoon niet op eigen initiatief probeert te laten stoppen. Om jezelf voor te bereiden en alvast in veiligheid te brengen, kun je een aantal dingen doen.

Zet de radio aan

Zorg ervoor dat je via de radio op de hoogte wordt gehouden van de actuele stand van zaken. Zo weet je of de spookrijder jou nadert en kun je je hier op voorbereiden.

Houd controle

Hoe moeilijk dit ook kan zijn, het is belangrijk dat je zo kalm mogelijk blijft. Haal niet in, houd afstand tot je voorligger en verminder je snelheid. Houd rechts aan. Rijkswaterstaat adviseert om op de rand van de rechterrijstrook te gaan rijden, als dit mogelijk is. De spookrijder rijdt namelijk links op de weg. Door rechts aan te houden kun je een botsing voorkomen. En als je de spookrijder ziet, waarschuw deze dan met lichtsignalen.

Naar de vluchtstrook en 112 bellen

Kom je de spookrijder tegen? Waarschuw hem dan met lichtsignalen. Probeer vervolgens op een veilige plek, zoals de vluchtstrook of een parkeerplaats na een afrit, de auto stil te zetten en bel daarna 112.

Wat te doen als je per ongeluk zelf spookrijder bent?

Stel: je hebt per ongeluk zelf een verkeerde afslag genomen en bent aan het spookrijden, wat moet je dan doen?

 • Het is belangrijk om niet in paniek te raken. En dat is niet eenvoudig, want desoriëntatie treedt snel op, je rijdt immers tegen het verkeer in.
 • Probeer op een veilige manier door het tegemoetkomende verkeer een weg te zoeken naar de vluchtstrook. Die zit voor jou nu dus aan de rechterkant van de weg, zo dicht mogelijk tegen de middenberm.
 • Zet vervolgens de auto stil en zet de gevarenlichten aan. Trek een veiligheidsvest aan en ga achter de vangrail staan ter bescherming. Bel vervolgens de hulpdiensten via 112.

(Bron: MAX Vandaag, Rijkswaterstaat, AD. Foto: Shutterstock)

Benieuwd naar meer nieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • Trum
  Trum

  citaat:
  Probeer op een veilige manier door het tegemoetkomende verkeer een weg te zoeken naar de vluchtstrook. Die zit voor jou nu dus aan de linkerkant van de weg, zo dicht mogelijk tegen de middenberm.
  einde citaat.
  middenberm? Echt?

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!