Toeristenbelasting: waarom moet je dit betalen en in welke Europese stad betaal je het meest?

06 november 2023
2 Min. leestijd

Een stedentrip is al duur genoeg en dan komt er vaak ook nog toeristenbelasting bovenop. Maar waarom betaal je eigenlijk toeristenbelasting? En in welke Europese stad betaal je het meest?

Wat is toeristenbelasting?

Gemeenten moeten allerlei voorzieningen regelen en diensten uitvoeren van het geld dat ze jaarlijks van het Rijk voor elke inwoner ontvangen. Maar als er veel toeristen verblijven in een gemeente, dan komen er meer kosten bij. Denk hierbij aan kosten voor bijvoorbeeld het schoonhouden van het strand en de straten, en meer onderhoud voor straatmeubilair. Om deze extra kosten te kunnen dekken, rekenen gemeenten toeristenbelasting. Of een gemeente toeristenbelasting heft is een vrije keus van de gemeente. In sommige gemeenten betaal je daarom geen toeristenbelasting en in andere wel.

Wanneer betaal je dit?

Als je ergens overnacht moet je naast de kosten voor de overnachting, ook toeristenbelasting betalen. Dit betaal je per persoon per nacht. Hoeveel toeristenbelasting je betaalt, wordt bepaald door de gemeente waar je verblijft. Het maakt hierbij niet uit of je in een hotel, pension, caravan of bungalow verblijft. Er is echter een uitzondering: Als je verblijft in de gemeente waar je staat ingeschreven, betaal je geen toeristenbelasting. Je woont er immers.

Meeste toeristenbelasting in Europa betaal je in… Amsterdam!

Misschien verbaast het je, of juist helemaal niet, maar in onze eigen hoofdstad betaal je de meeste toeristenbelasting in Europa. Amsterdam rekent in 2023 maar liefst 7 procent van de hotelkamerprijs per overnachting en daarbovenop komt nog een vaste prijs van 3 euro per persoon per nacht. Voor een campingovernachting betaal je iets minder boven het vaste percentage, namelijk 1 euro per persoon per nacht.

In 2024 betaal je (nog) meer toeristenbelasting

In 2024 doet de gemeente Amsterdam hier nog een schepje bovenop en wordt het tarief maar liefst 12,5 procent van de hotelkamerprijs. Een dagverblijf op een cruiseschip kost in 2023 nog 8 euro, maar ook dit wordt in 2024 duurder en kost je dan 11 euro. De reden voor deze torenhoge belasting? Het leefbaar houden van de stad, en het massatoerisme indammen, aldus de gemeente.

Ook op websites van andere gemeenten is te lezen dat de tarieven voor de toeristenbelasting in 2024 omhoog gaan.

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

(Bron: Gemeente Amsterdam, Rijksoverheid, MAX Meldpunt, Columbus Travel. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!