Mede door uitvallende treinen, stakend personeel en werkzaamheden is het nogal eens druk in de trein. Zeker als je in de spits reist. Veel mensen ergeren zich tijdens hun treinreis aan medepassagiers. Maar hoe dien je je te gedragen in de trein om anderen niet tot last te zijn? Kortom, wat zijn de treinetiquette? In dit artikel benoemen we de (ongeschreven) regels.
Huisregels
De NS heeft een lijst met huisregels die zowel op de website als in de trein te vinden zijn. Dit betreft standaard regels zoals dat je stil bent in de stiltezone, niet rookt in de trein en reist met een geldig vervoersbewijs. Om medepassagiers niet tot last te zijn, zijn de ongeschreven regels misschien wel net zo belangrijk als de geschreven regels.
Eerst uitstappen, dan instappen
Hoe eerder je instapt, hoe groter de kans dat je een zitplaats hebt. Toch is het niet de bedoeling dat je meteen de trein in rent zodra deze tot stilstand komt. Maak eerst ruimte voor mensen die de trein willen verlaten en wacht geduldig tot iedereen eruit is. Stap vervolgens rustig de trein in en probeer niet in duw- en trekwerk te belanden om voor een ander te komen.
Geen stoelen onnodig bezet houden
Het is voor velen een grote ergernis als mensen onnodig zitplaatsen bezet houden. Plaats daarom je bagage onder je stoel of in de bagagerekken boven je. Niemand vindt het fijn om te moeten vragen of jij alsjeblieft je tas van de stoel wilt halen voordat ze kunnen zitten. Leg je schoenen ook niet op de stoel tegenover je. Je houdt er niet alleen onnodig een plek mee bezet, maar het is ook niet al te fris.
Ga je als eerste zitten? Schuif dan meteen door naar het raam. Zo kunnen anderen eenvoudig naast je gaan zitten. Vierzitters zijn hier een uitzondering op wanneer het minder druk is in de trein. Hier geldt de ongeschreven regel dat je schuin tegenover elkaar gaat zitten zodat jullie beide wat extra beenruimte hebben. Schuif natuurlijk wel door naar het raam als het drukker wordt in de trein en alle zitplekken nodig zijn.
Deur openhouden
Als je in een trein met klapdeuren stapt, is het gebruikelijk om even achter je te kijken of er nog iemand aankomt voordat je de deur laat dichtvallen. De deuren kunnen namelijk nogal hard klappen en een ander krijgt de deur liever niet met volle vaart tegen zich aan. Heeft de trein schuifdeuren die met een knopje opengaan? Dan is de ongeschreven regel dat je even op de knop drukt voordat je doorloopt. Op die manier is de kans het grootst dat de deur ook openblijft als degene achter je erdoorheen loopt.
Plaats afstaan
Van mensen die goed te been zijn, wordt verwacht dat zij bij drukte hun plaats afstaan aan mensen die minder goed te been zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen, mindervaliden en senioren.
Wees stil in de stiltecoupé
In de meeste delen van de trein mag je praten. Kies je ervoor om in de stiltecoupé te zitten, dan verwachten anderen ook echt dat je stil bent. Zet daarom je telefoon op stil en ga niet slapen als je van jezelf weet dat je snurkt. Veel mensen die in de stiltecoupé zitten, willen zich concentreren, bijvoorbeeld op een boek. Het kan daarbij erg afleidend zijn als er constant iemand zijn neus ophaalt of hoest. Vermijd daarom de stiltecoupé als je erg verkouden bent. Doe dit ook als je iets gaat eten wat kraakt, zoals chips of koeken.
Vermijd bepaalde gespreksonderwerpen
Tja, ook als je buiten de stiltecoupé zit, kun je bepaalde gespreksonderwerpen beter vermijden. Op normale toon een gesprek met je buurman voeren is geen probleem, maar uitgebreid ingaan op medische kwaaltjes, slaapkamergeheimen of een ruzie uitvechten, stellen medereizigers minder op prijs.
Niet al het eten wordt gewaardeerd
Je mag natuurlijk best een hapje eten in de trein, maar let wel op wat je eet. Het geluid van een krakende zak chips kan mensen ook buiten de stiltecoupé irriteren, maar de meesten zullen dat nog wel voor lief nemen. Vervelender wordt het als je sterk ruikende producten zoals fastfood, vis of ei eet. Als je je medereizigers niet tot last wilt zijn, kun je beter kiezen voor een stuk fruit of koekje.
De trein is geen badkamer
Het klinkt misschien goed; de wekker een kwartier later zetten en jezelf in de trein opmaken. Hoewel het niet verboden is om in de trein je haar te kammen of nagels te lakken, haal je er wel het bloed van je medepassagiers mee onder de nagels vandaan. Het is namelijk al jarenlang een van de grootste ergernissen van treinreizigers dat sommigen de trein gebruiken voor hun persoonlijke verzorging.
Bronnen: MAX Vandaag, NRC, NS. Foto: 1000 words/Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.