Vakantiehuis boeken? Zo laat je je niet oplichten

06 augustus 2022
5 Min. leestijd

Het klink nogal voor de hand liggend, natuurlijk wil je niet opgelicht worden als je een vakantiehuis boekt. Toch krijgt MAX vakantieman jaarlijks meldingen van mensen die bedonderd zijn. Een paar vragen die je jezelf moet stellen om te voorkomen dat je jouw vakantiegeld overmaakt naar een oplichter.

Wie is de aanbieder?

Tegenwoordig zijn er steeds meer websites waar mensen particulier hun vakantiehuisje kunnen aanbieden (denk aan websites als AirBnB, HomeAway of VRBO). Hartstikke handig, want huiseigenaren kunnen zo iets bijverdienen en vakantiegangers hebben een breder aanbod dan alleen vakantieparken of hotels. Hoewel al het aanbod door de websites meestal gecontroleerd wordt, kan in principe iedereen een advertentie met een prachtig vakantiehuis plaatsen. Dus ook oplichters kunnen een niet-bestaand huisje plaatsen.

Hoe is de prijs en beschikbaarheid?

We willen allemaal voor de beste prijs op de mooiste plek zitten. Vaak ook nog in het hoogseizoen. Maar omdat iedereen dat wil, heeft dat doorgaans een vervelende uitwerking op de prijs van vakantiehuizen: deze zal namelijk stijgen. Natuurlijk kun je geluk hebben bij het zoeken naar jouw ideale vakantiehuis, maar wees wel kritisch of het aanbod niet te mooi is om waar te zijn. Als de meeste vakantiehuisjes al bezet zijn in de periode dat jij op vakantie wilt, dan is het vreemd als je een huisje vindt voor een gunstige prijs, in dezelfde omgeving en met uitgebreide beschikbaarheid.

Zijn de foto’s echt van het vakantiehuis?

Als een oplichter een aantrekkelijk advertentie wil maken, dan zal hij daar ook mooie en aantrekkelijke foto’s bij moeten plaatsen. Van een vakantiehuis dat eigenlijk niet bestaat, is dat lastig. En dus zal een oplichter foto’s moeten ‘lenen’ van een (vakantie)huis dat wél bestaat. Om te controleren of de foto’s misschien al elders op internet staan kun je de afbeeldingslocatie invoeren in Google. Google zoekt dan op welke websites dezelfde foto is gebruikt. Staat de foto ook bij een andere advertentie op een heel andere vakantiebestemming, dan klopt er iets niet. Let wel: als de foto niet op andere websites staat, kan de advertentie nog steeds nep zijn. De foto kan immers nog bewerkt zijn.

Stapsgewijs voor mensen met Chrome:

  • Rechtermuisklik op afbeelding
  • Selecteer ‘Adres van afbeelding kopiëren’
  • Ga naar google.com
  • Klik rechtsboven op ‘Afbeeldingen’
  • Klik op het icoontje van een fotocamera dat je nu ziet in de zoekbalk
  • Klik nu in de zoekbalk op de rechtermuisknop en selecteer ‘plakken’
  • Klik op ‘Zoeken op afbeelding’

Waar gaat mijn geld naartoe?

Bij oplichting draait het uiteindelijk altijd om geld. Het belangrijkste is dat je goed afvraagt waar je geld naar overmaakt. Een bekende truc is dat de oplichter op bijvoorbeeld AirBnB je een mail stuurt met een smoes over korting en met betaalinformatie of een betaallink. Op die manier wil de oplichter voorkomen dat je betaalt via AirBnB en in plaats daarvan rechtstreeks betaalt naar een rekening waar hij beschikking over heeft. Als je dan aankomt op je vakantiebestemming blijkt er helemaal geen vakantiehuis en heb je geld overgemaakt naar een oplichter met een rekeningnummer in het buitenland. De kans dat je ooit je geld terugziet is dan nihil.

Het is daarom belangrijk dat je betaalt via de website zelf en geen overboekingen doet. Betalingen via Ideal op de website zelf zijn veilig en via creditcard ben je zelfs verzekerd bij je aankoop. Oplichters zullen daarom geen gebruik willen maken van betalingen met creditcard.

Hoe zien de e-mails van de verhuurder eruit?

Let bij e-mails er goed op dat de mail goed geschreven is. Gaat de verhuurder in op je vragen, of is het contact onpersoonlijk? Zodra een verhuurder vraagt om buiten een boekingssite met je te communiceren, moet je dit afhouden. Dit is een poging om je op te lichten.

Vragen ze om persoonlijke gegevens?

Stuur geen kopie van uw paspoort naar de verhuurder. Ontkomt je daar niet aan? Maak dan jouw BSN nummer onherkenbaar. Stuur ook geen creditcard-gegevens en de CCV-code. Als daar wel om gevraagd wordt, krab je dan nog eens achter de oren.

Kan ik nog geld terugkrijgen als ik ben opgelicht?

Als je zelf geld hebt overgemaakt naar een rekening van een oplichter in het buitenland, dan kun je meestal fluiten naar je geld. Sinds enige tijd is het wel mogelijk om de NAW-gegevens te krijgen van de bankrekening waar je geld naar hebt overgemaakt. Voorwaarde is wel dat je aangifte hebt gedaan én dat zowel jouw rekening als die van de oplichter Nederlands zijn (de IBAN begint dan met NL). Je kunt je dan melden bij je bank en je krijgt dan uiteindelijk de NAW-gegevens van de rekeninghouder om daarmee een civiele procedure te starten. Meer informatie hierover vind je op de website van Betaalvereniging Nederland.

Heb je geboekt via een boekingsplatform (binnen Europa)? Dan kun je bemiddeling vragen aan het ECC (Europees Consumenten Centrum). Daarnaast kun je altijd terecht bij je rechtsbijstandverzekeraar, mits je er een hebt. Wilt het niet vorderen? Dan kun je naar de kantonrechter.

Foto: Shutterstock

Meer tips voor een onbezorgde vakantie?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!