Voor deze landen heb je in 2023 nog een vaccinatiebewijs óf negatieve PCR-test nodig

09 maart 2023
3 Min. leestijd

In Nederland zijn we al bijna de CoronaCheck-app vergeten. We hebben hem namelijk nergens meer voor nodig. Maar ga je op vakantie? Dan kan het zijn dat een vaccinatiebewijs voor jouw vakantieland nog steeds verplicht is gesteld. In welke landen heb je nog een vaccinatiebewijs óf negatieve PCR-test nodig? Wij lichten een aantal populaire bestemmingen uit.

In deze landen is een vaccinatiebewijs verplicht

Indonesië

Ben je ouder dan 18 jaar? Om naar Indonesië te reizen zul je een vaccinatiebewijs nodig hebben. Hiervoor moet je 2x zijn gevaccineerd, minimaal 14 dagen voor aanvang van de vakantie. Bij een Johnson & Johnson vaccin hoef je maar 1 keer te zijn gevaccineerd.

Als je vanwege medische redenen niet ben gevaccineerd die je een officiële verklaring van de arts bij je te hebben.

Verenigde Staten

Voor een reis naar Amerika moet je volledig gevaccineerd zijn tegen corona. Dit moet uiterlijk 14 dagen voor aankomst zijn gebeurd. Zonder (volledige) vaccinatie kom je het land niet in.

Let op: in de Verenigde Staten kunnen de inreisvoorwaarden per staat verschillen. Check dit goed van tevoren.

Update: vanaf 11 mei 2023 is hier het coronabewijs niet meer nodig.

In deze landen is ook een negatieve (PCR-)test voldoende

Suriname

In Suriname moet je vanaf de leeftijd van 12 jaar volledig zijn gevaccineerd óf een negatieve testuitslag van een PCR – of antigen test bij je hebben. Hierbij mag de uitslag van de PCR-test niet ouder dan 48 uur zijn, bij een antigen test is dat maximaal 24 uur.

Brazilië

Op vakantie naar Brazilië? Dan moet je kunnen aantonen dat je volledig bent gevaccineerd tegen corona. Dit kan met de CoronaCheck-app, maar deze kan niet overal in het land worden uitgelezen. Neem het bewijs ook uitgeprint mee. Heb je geen bewijs? Ook met een negatieve PCR-test van maximaal 24 uur oud mag je het land bezoeken.

Japan

Voor een vakantie naar Japan moet je minimaal 3 keer zijn gevaccineerd. Een Janssen-vaccin geldt als 2 vaccinaties. Ook op vertoon van een negatieve PCR-test mag je naar Japan. Deze mag maximaal 72 uur oud zijn. Deze testcertificaat moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Marokko

Vanaf 12 jaar dien je ook voor een reis naar Marokko gevaccineerd te zijn. Hiervoor moet je 3 coronaprikken hebben gehad, of 2 waarvan de laatste niet ouder is dan 4 maanden. Als je geen vaccinatiebewijs hebt mag je ook met een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud naar het land toe reizen.

China

China is op dit moment enkel toegankelijk onder bepaalde voorwaarden. Zo mag je met een verblijfsvergunning of visum naar het land. Je bent dan verplicht een negatieve PCR-testuitslag te tonen. Deze mag op moment van vertrek niet ouder dan 48 uur zijn. Daarnaast heb je een gezondheidsverklaring nodig.

Tip: test de app weer even voor vertrek

In veel gevallen van het verplichte vaccinatiebewijs kun je de CoronaCheck-app gebruiken. De kans is groot dat je de app een lange tijd niet hebt gebruikt. Check voor vertrek of de app het nog doet en dat de juiste bewijzen zijn gekoppeld. Ook is het belangrijk om te controleren of jouw land van bestemming deze app wel gebruikt. Soms heb je een papieren bewijs of een stempel in het gele boekje nodig.

Vaccineren voor vertrek

In veel landen zijn bepaalde vaccinaties verplicht. Zo kan het zijn dat naast de coronavaccinatie ook een andere inenting verplicht is of wordt aanbevolen. Check dit altijd goed van tevoren.

Naast eventuele vaccinaties is het altijd belangrijk om het reisadvies van je vakantieland te checken. Dit kan op de website van de Rijksoverheid.

Bronnen: Rijksoverheid, overheden van de betreffende landen. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!