Veel mensen gaan met het vliegtuig op vakantie. Bijna 1 op de 3 Nederlanders doet dit minimaal 1 keer per jaar. Hoewel het een snelle manier is om van A naar B te komen, vindt niet iedereen een vlucht comfortabel. Bovendien is een vliegtuig niet altijd even schoon. Wat zijn de smerigste plekken in een vliegtuig?
Hygiene in vliegtuig
De meeste Nederlanders blijven jaarlijks op vakantie gaan, ondanks dat de hygiëne er niet altijd even goed is als thuis. In een eerder artikel benoemen we de smerigste plekken op een hotelkamer, maar ook een vliegtuig is niet altijd schoon. Uit onderzoek van The Washington Post blijkt wat de smerigste plekken aan boord zijn.
Toiletruimte
Het mag geen verrassing zijn dat de hygiëne in de toiletruimte van het vliegtuig niet optimaal is. De wastafel spant de kroon. Het handvat van de kraan blijkt namelijk het object met de meeste bacteriën. Ook op de deurklink aan de binnenkant van het toilet en het doorspoelknopje van het toilet zijn behoorlijk wat bacteriën aangetroffen. Het toilet vermijden is soms lastig, zeker tijdens lange vluchten. Durf je niet maar naar het toilet na het lezen van deze resultaten? Was dan goed je handen na een toiletbezoek en gebruik eventueel een wc-papiertje om de kraan dicht te doen en de toiletdeur te openen en sluiten.
Uitklaptafel
Handig, denk je, zo’n uitklaptafel voor je neus. Handig is het misschien wel, maar hygiënisch niet. Alleen op het handvat van de kraan in de toiletruimte zitten meer bacteriën. Dat komt omdat de uitklaptafeltjes het meest worden aangeraakt. Sommige mensen leggen er eten of een boek op, anderen gaan er zelfs met hun hoofd op liggen om een dutje te doen. Dat intensieve gebruik zorgt ervoor dat er veel bacteriën op belanden. Als je na de landing je handen wast, kun je het tafeltje prima gebruiken. Vind je het geen fijne gedachte dat het uitklaptafeltje vol zit met bacteriën? Neem dan een placemat mee om op het tafeltje te leggen.
Riem en armleuning
Ook de riem en armleuning zijn niet vrij van bacteriën. Ze worden door veel verschillende mensen aangeraakt en lang niet altijd schoongemaakt. Wie de armleuning mag gebruiken is in het vervolg wellicht toch niet de discussie waard.
Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat andere knoppen die veelvuldig worden aangeraakt eveneens bacteriën bevatten. Denk daarbij aan het lichtknopje boven je stoel en de bakken voor handbagage.
Bronnen: The Washington Post, Columbus, Libelle. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.