Geen zin in de drukte van de zomer, maar er toch lekker op uit met de de tent? Dan is winterkamperen misschien iets voor jou. Met de juiste voorbereiding hoef je geen seconde kou te lijden en heb je de vakantie van je leven.
Toegegeven, je moet wel een buitenmens zijn, wil je het aandurven ook in de stromende regen, kou of zelfs sneeuw je tent op te zetten. Gelukkig is de gemiddelde kampeerder al liefhebber van het buitenleven.
Romantisch en avontuurlijk
Winterkamperen biedt voordelen: je hebt alle ruimte op het veld, het is betaalbaar, je hebt geen last van muggen, teken of ander ongedierte en je hoeft nooit te wachten bij het toiletgebouw.
En dat zijn alleen nog maar de praktische voordelen. Ga je winterkamperen, dan merk je dat de stilte oorverdovend is, waardoor je pas echt tot rust komt. En het is romantisch en avontuurlijk: ’s avonds maak je een kampvuurtje bij de tent en drink je voor het slapengaan nog een warme mok chocolademelk.
En in de ochtend word je misschien wel wakker met een dik pak sneeuw. Grote kans dat dit je meer energie geeft, dan een zomervakantie op een drukke camping.
Kampeertips voor winterkamperen
Natuurlijk staat of valt een succesvolle wintervakantie in de tent met een goede voorbereiding. Zorg dat je op ieder weertype bent voorbereid en dat nat weer of die paar graden onder nul een makkie worden. We zetten een paar handige tips voor je op een rij:
- Isoleren is het toverwoord: zorg voor een goede slaapmat. Om de kou van onderen tegen te houden kun je ook nog een isolatiedeken onder je mat leggen. Het voorkomt dat de kou doorstraalt naar je mat. Het luchtbed laat je thuis, want dat isoleert niet, een opblaasbare mat vaak juist weer wel.
- Neem een tent die snel droogt. Een katoenen tent heeft als voordeel dat het ademt, waardoor je minder snel bevroren condens aan de binnenkant krijgt. Nadeel is dat als het, bijvoorbeeld door sneeuw, toch nat wordt, bevriest en erg stug wordt. Kunststof heeft hier geen last van, al heb je hier weer sneller last van condens binnen. Vocht in de tent betekent ook kou. Goed ventileren en een afsluitbare binnentent kan al veel schelen. Een ander voordeel van kunststof is dat je sneeuw en ijs er makkelijk vanaf schudt.
- Gebruik eventueel een waxinelichtje als verwarming. Dat klinkt gevaarlijker dan het is: je zet gewoon een omgekeerde bloempot over het kaarsje heen. En dat ene lichtje helpt ook nog eens flink wat condens te voorkomen. Houd het kaarsje in de gaten en blaas het wel uit voor het slapen gaan.
- Gebruik altijd stalen tentharingen en neem een boor mee. Mocht de grond te hard bevroren zijn om de haringen er in te slaan, boor dan gewoon een gat en prik de haringen daar in.
- Warm je op voor het slapengaan. Ga een stuk wandelen, maak een kampvuur. Als je warm gaat slapen blijf je ook makkelijker warm.
- Zorg dat je kleding op orde is. Een regenjas mag niet ontbreken, net als goede, waterdichte schoenen. Thermo-ondergoed is ook altijd fijn. Het isoleert en het zit vaak ook nog eens erg prettig. Draag laagjes.
- Als laatste natuurlijk een goede slaapzak. Denk aan een mummyslaapzak met capuchon, eventueel met een fleece binnenzak. Een thermodeken kan van pas komen als het echt koud wordt, maar bedek sowieso je hoofd. Heb je geen capuchon, doe dan gewoon een muts op. En ben je samen, kruip dan lekker met z’n tweetjes in dezelfde slaapzak. Je houdt elkaar lekker warm en natuurlijk heel romantisch.
Bronnen: ANWB, Kampeermeneer, Staatsbosbeheer. Foto: Shutterstock
Winterkamperen helpt je energienota te verlagen
En met de huidige energieprijzen levert winterkamperen ook nog wat op: om te beginnen heb je thuis de verwarming fors lager staan als je weg bent. En kom je terug, dan weet je met bovenstaande hoe je moeiteloos de kou kunt pareren. Die thermostaat zet je dan lachend 5 graden lager.
Bronnen: ANWB, Kampeermeneer, Staatsbosbeheer. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.