Zo rijd je het best in een file en zo kun je er één voorkomen

21 maart 2024
2 Min. leestijd

Heb je een auto? Dan heb je ongetwijfeld wel eens te maken met file. Of het nu een grote of een kleine opstopping is, het wordt ervaren als vervelend. Maar hoe voorkom je filevorming, en hoe kom je er het snelst doorheen? Dat leggen wij uit.

Langzaam invoegen

Als je invoegt, is het de bedoeling dat je de snelheid van de rest van de auto’s aanhoudt. Op deze manier voeg je zelf makkelijk in, maar helpt het ook de andere bestuurders en zorgt voor een betere doorstroming. Wanneer je nog niet hard genoeg rijdt, zal degene achter je (hard) op de rem in moeten drukken. Zo’n actie is al genoeg om een behoorlijke file te laten ontstaan. Gelukkig kun je gebruik maken van de héle invoegstrook, om zo op de goede snelheid te komen op de snelweg.

Te vroeg ritsen

Bij een wegversmalling is te vroeg ritsen niet handig. Doorrijden tot het eind is namelijk de bedoeling van de strook. Als je te snel ritst maak je de kans op een file of verkeersopstopping groter. Kijk terwijl je naar het einde rijdt wanneer je er tussen kunt, voeg dan in.

Te hard rijden

Een file door te hard rijden? Dat lees je goed, als snelheidsduivel zorg je ervoor dat mensen sneller hun rem moeten gebruiken. En laat remmen nou heel makkelijk een file veroorzaken.

Een reddingstrook maken

Dit helpt je zelf niet verder, maar de hulpdiensten wél. Sta je namelijk in de file? Dan is het belangrijk om een spitsstrook te creëren. Zo kan de politie, brandweer of ambulance erdoor, zonder dat iedereen aan de kant moet. Als je al langzaam rijdt of stilstaat gaat dat minder makkelijk.

Van rijstrook wisselen

Iedereen heeft zijn eigen tactiek om in een file te rijden. Echter, blijkt uit onderzoek van Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), dat het wisselen van rijstrook qua tijd niks oplevert. Wél blijkt uit datzelfde onderzoek, dat helemaal links rijden in de meeste gevallen de snelste optie is.

Aansluiten in de file

Rijd je eenmaal in een file? Dan is het verstandig om goed aan te sluiten. Als je een te grote afstand houdt, blijft de file in kilometers erg lang. Zodra je weer door kunt rijden, doe dat dan ook.

Bronnen: AD, RTL Nieuws, NDW, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • gepenie
    gepenie

    Stel je hebt 3 of 4 rijbanen inclusief de "vluchtstrook " waar maak je dan de reddingsstrook of spitsstrook?

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!