Ga je een huurauto boeken op vakantie? Vergeet dan niet de voorwaarden te controleren

15 juli 2024
4 Min. leestijd

Als je een vliegreis achter de rug hebt, is het fijn om jezelf ook te kunnen verplaatsen in het vakantieland. Een huurauto is dan een ideale oplossing. Maar het is wel belangrijk dat je goed op een aantal zaken let voordat je het huurcontract tekent. In de voorwaarden staat namelijk voor welke situaties je niet verzekerd bent. En als je onvoldoende verzekerd bent, kan je dat duur komen te staan.

Waar moet ik op letten als ik een huurauto boek?

Controleer altijd van tevoren de voorwaarden van een autoverhuurder. Elke organisatie heeft namelijk zijn eigen voorwaarden over welke schade er wel en niet wordt vergoed. Dit mag een bedrijf of verzekeraar namelijk zelf bepalen. Als een verzekeraar claimt dat alle risico’s gedekt worden, wil dat niet zeggen dat daar geen voorwaarden aan verbonden zijn. Dit kan onaangename verrassingen opleveren.

Welke keuzes maken vakantiegangers als ze een huurauto boeken?

Uit het opiniepanel van MAX blijkt dat reizigers vaak slecht- of niet-verzekerd een huurauto boeken. 17 procent van de autohuurders zegt geen verzekering af te sluiten. De rest sluit niet altijd een WA- of cascoverzekering af. Desondanks zegt 13 procent wel schade te hebben opgelopen tijdens het bezit van de auto. Toch weet 44 procent van de ondervraagden niet waarvoor zij tekenen in het huurcontract. Huurders weten dus vaak niet welke schade onder welke verzekering valt. Zo valt diefstal niet standaard onder de cascoverzekering en valt niet alle schade standaard onder elke soort verzekering.

Er is dus nog werk aan de winkel voor autohuurders, want als je niet goed bent verzekerd, kan schade wel op jou worden verhaald.

Hoe kan ik me het beste verzekeren als ik een auto ga huren?

Je kunt je het best zo volledig mogelijk verzekeren. In Nederland en alle andere EU-landen is een WAM-verzekering wettelijk verplicht. Deze vergoedt schade van derden altijd, dus ook in het geval van nalatigheid.

Hoe zit dat binnen de Europese Unie?

Binnen de Europese Unie is de minimale dekking per gebeurtenis vijf miljoen euro.

Hoe zit dat buiten de EU?

Buiten de EU is het van belang te controleren of er een WA-verzekering is en of de maximale dekking voldoende is. In de voorwaarden staat wanneer schade wel en niet wordt vergoed. En in sommige landen is de dekking heel erg laag. Als dit het geval is, verzeker je dan bij door bijvoorbeeld een ongevallenverzekering af te sluiten. Een cascoverzekering of een Collision Damage Waiver (CDW) is niet wettelijk verplicht en vergoedt schade aan de auto zelf. Een diefstalverzekering zit niet overal standaard in een cascoverzekering. Vraag dit dus altijd na. Desondanks ligt een foutje maken altijd op de loer en de kosten van schade lopen dan makkelijk op. Wees daarom extra voorzichtig op de weg. Ook al ben je zo goed mogelijk verzekerd. Het is soms moeilijk te bewijzen dat je niet nalatig bent geweest.

Hoe voorkom ik schade aan een huurauto?

Het is belangrijk dat je je vooraf verdiept in de verkeersregels van een land. Een huurautobedrijf kan in de voorwaarden hebben staan, dat schade door verkeersfouten niet wordt vergoed. Of dat de verzekering nalatigheid niet dekt. Je kunt voorkomen dat je verkeersfouten maakt, als je goed op de hoogte bent van de verkeersregels. Wist je bijvoorbeeld dat je in sommige landen niet met 1 druppel alcohol achter het stuur mag? Of dat ze in andere landen geen voorrang verlenen aan auto’s die van rechts komen? Als je hierdoor schade oploopt, kan het zijn dat je onvoldoende bent verzekerd. Het kan zelfs zo zijn dat je met de beste verzekering alsnog niet voor dit soort situaties bent verzekerd.

Wat als ik de schade aan een huurauto moet betalen, terwijl ik niet nalatig ben geweest?

Een tip van Jeanine Janssen is om altijd met een creditcard te betalen. Als je via deze betaalmethode betaalt en er wordt volgens jou onterecht geld afgeschreven dan kun je dat betwisten. Creditcardmaatschappijen hebben een service waarbij je een verzoek kan indienen om dat geld terug te krijgen. Dan wordt er een onderzoek gestart om te achterhalen welke partij gelijk heeft. De ING zegt daarover: ” In veel gevallen krijgt de klant eerst het geld terug en wordt later vastgesteld of dat terecht is.”

Bron: MAX vakantieman. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!