Toename meldingen hondsdolheid onder Nederlandse reizigers: hoe gevaarlijk is het?

29 september 2023
3 Min. leestijd

Het klinkt als een ver-van-mijn-bed-show, toch worden Nederlandse reizigers steeds vaker met spoed weggehaald van hun bestemmingen na symptomen van rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid. Alarmcentrale Eurocross heeft dit jaar (2023) al 499 meldingen ontvangen, daarmee is het aantal ten opzichte van vorig jaar (320 meldingen) met 56 procent gestegen. Verrassend genoeg kwamen veel van deze gevallen voor in het populaire vakantieland Griekenland.

Tikkende tijdbom

Als je (mogelijk) rabiës hebt opgelopen is het belangrijk dat je direct aan de bel trekt om dodelijke afloop te voorkomen. Een lik van een dier kan namelijk al genoeg zijn om geïnfecteerd te raken. Maar geen reden tot zorg, het is ook te voorkomen.

Wat is hondsdolheid?

Hondsdolheid is een virusziekte die een ernstige infectie veroorzaakt in de hersenen. Van die infectie ga je dood, tenzij je je vooraf hebt gevaccineerd óf wanneer je op tijd antistoffen krijgt toegediend. Als het je centrale zenuwstelsel bereikt ben je eigenlijk al te laat. Het is dus van belang dat je het virus herkent en zo spoedig mogelijk antistoffen krijgt. De verspreiding gebeurt doorgaans bij zoogdieren via speeksel, maar het kan bij een mens terecht komen via een lik, krab of beet.

Meeste meldingen onder andere in Griekenland

Het is een misvatting om te denken dat je de ziekte alleen oploopt in Azië, Zuid-Amerika of Afrika. Ook in Oost-Europese landen zoals Polen, Roemenië en Albanië kan het voorkomen. Maar nieuw in deze lijst in Griekenland. Samen met Indonesië en Thailand staan deze 3 landen aan kop als het gaat om het aantal meldingen van rabiësbesmettingen.

Symptomen van een rabiës

De symptomen beginnen met koorts, hoofdpijn en misselijkheid. In een later stadium spelen verlammingen en een stijve nek zich op. Op de website van het RIVM kan je meer lezen over de ziekteverschijnselen.

Vooraf vaccineren is van groot belang

Reis je naar een land waar veel rabiësgevallen voorkomen? Zorg dan dat je zoveel mogelijk uit de buurt blijft van dieren. Loop er bijvoorbeeld met een boog eromheen. Het beste advies blijft om je vooraf aan de vakantie te laten vaccineren. In sommige landen zijn er namelijk geen antistoffen (meer) beschikbaar en bestaat er een kans dat hulp te laat komt. Het vaccineren tegen hondsdolheid is wel prijzig, het zijn er namelijk 3, die per stuk zo’n 70 euro kosten. Wel worden bij sommige bestemmingen deze kosten vergoed door je zorgverzekering.

Kleine kans op rabiës in Nederland

In Nederland hoef je je weinig zorgen te maken over rabiës. Hier komt het namelijk niet meer voor. Honden en zelfs wilde dieren worden hier tegen het virus gevaccineerd. Echter blijft het wel belangrijk om op te letten, zo kan de ziekte altijd meekomen met bijvoorbeeld ingevoerde jonge hondjes uit Oost-Europa.

Bronnen: RIVM, AD, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!