Wil je het noorderlicht zien? Zo ontstaat het en hier is het te zien

27 februari 2023
3 Min. leestijd

Het noorderlicht, een prachtig fenomeen dat vooral op de meest noordelijke plekken ter aarde is waar te nemen. Wie zou het niet met eigen ogen willen zien? De kosmische straling, ook wel Aurora Borealis genoemd, kan verschillende kleuren hebben van rood tot groen. Er zijn zelfs zeldzame momenten dat het verschijnsel ook in Nederland te zien is, zoals op 26 februari 2023. We leggen je uit hoe dat zit.

De zon stroomt voortdurend elektrisch geladen deeltjes door de lucht. Dit heet zonnewind. Door de ruimte stromen de deeltjes de atmosfeer binnen. Daar botsen ze tegen zuurstof- en stikstofatomen aan. De kracht van zo’n botsing verhoogt het energieniveau zodanig dat er licht ontstaat, het geluid van de knallen kun je zelfs horen. En voilà, daar is het noorderlicht.

Waar kun je het noorderlicht het beste zien?

Bekende plekken om Aurora Borealis te zien zijn Noorwegen, IJsland, Lapland (Finland) en Zweden. Maar, het natuurverschijnsel is ook in Canada soms goed te zien. Van al deze plekken wordt Tromsø in Noorwegen toch dé noorderlichthoofdstad genoemd. Het heeft een gunstige ligging en het kan er flink donker worden. Hier heb je dus een goede kans om het te zien. De beste periode hiervoor is tussen september en april.

Wil je het noorderlicht in Nederland spotten?

Als je het noorderlicht in Nederland wilt bekijken, kun je dat het best op de Wadden doen. De eilanden liggen het meest noordelijk en zijn ook dunbevolkt. Echter zijn er slechts hele zeldzame momenten om het écht te kunnen waarnemen. Belangrijke ingrediënten zijn een heldere lucht, een rustige locatie en ook een flinke dosis geluk. Wil je het noorderlicht in eigen land bekijken? Houd je weerapp of weersite goed in de gaten, hierin wordt aangegeven wanneer het weer zover is.

Op 26 februari 2023 blijken de gekleurde deeltjes bijzonder goed zichtbaar in Nederland. Op verschillende plekken is het noorderlicht goed te zien, zélfs in Noord-Brabant. Maandagavond, de 27e, bestaat er een nieuwe kans om het lichtspektakel te bekijken.

Warmer alternatief

Naast het noorderlicht bestaat ook het zuiderlicht (Aurora Australis). Ben je niet van plan om de kou op te zoeken? Op Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Australië, Argentinië bestaat er een reële kans om het verschijnsel te spotten in een veel aangenamere temperatuur. Grote steden, teveel licht en luchtvervuiling zijn wel boosdoeners. Het best kun je het in een rustige omgeving tijdens een heldere hemel bekijken. De beste periode hiervoor is tussen maart en september.

Vind je zowel het noorderlicht als het zuiderlicht een te verre reis? Geen zorgen, je kunt op MAX Vandaag je noorderlicht-ervaring compleet maken zonder van de bank af te stappen.

Bronnen: ANP, Quest, ANWB, nooderlicht.nl, Creating Stories. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!