Een tolvignet of (milieu)sticker van de autoruit afhalen? Zo pak je dat aan

15 september 2024
2 Min. leestijd

Heb je een sticker op de autoruit die er eigenlijk wel af kan? Dan is het handig om te weten hoe je deze het best kunt verwijderen. Je wil immers niet de ruit beschadigen. Wij leggen uit hoe je dat het best doet, zonder krassen te maken.

Welke stickers kun je allemaal verwijderen?

Ga je veel op reis met de auto? Dan kan het zijn dat je nog verschillende milieustickers, tolvignetten of een bergpas op de ruit hebt als souvenir van al je tripjes. Maar sommige daarvan verlopen snel. Daarnaast heb je misschien nog wel een een ‘baby on board’ sticker op de achterruit, als overblijfsel van de pubers die tegenwoordig op de achterbank zitten. Het wordt dan een keer tijd om zo’n ouder sticker te verwijderen, maar hoe doe je dat zonder de ruit te beschadigen?

Welke methode is het minst schadelijk?

De beste methode om en sticker te verwijderen is om de sticker te verwarmen met bijvoorbeeld een haardroger. Zo laat de kleeflaag los. Je kunt eventueel daarna de overige lijmresten verwijderen met stickerverwijderaar. Laat het middel goed intrekken, en verwijder de resten na een paar uur.

Wat als de sticker er niet makkelijk afgaat?

Als het echt niet lukt, kun je een zogeheten caramelschijf gebruiken. Deze is eenvoudig aan te sluiten op een boormachine. Zo krijg je de sticker er snel en zonder krassen vanaf. Wel zul je deze eerst moeten aanschaffen. Gaat een stikker er echt niet af? Dan kun je altijd bij jouw autogarage aankloppen voor hulp.

Wat moet ik vooral niet doen?

Gebruik geen huis- tuin en keukenmiddelen zoals citroensap om de sticker lost te weken. Dit kan in andere gevallen juist wel helpen, maar in het geval van de auto kan het de carrosserie beschadigen. Dit wil je natuurlijk niet. Gebruik ook geen scherpe voorwerpen, of objecten zoals een spatel. Wel is olie een veilige optie, alleen werkt dit niet op alle soorten kleefmateriaal van stickers.

Bron: ANWB, Carglass. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Dirck
    Dirck

    Ik gebruik statische folie en plak ze daar op.
    In Oostenrijk mag dat niet maar in NL wet staat na Deel III van voorruit verdween dat stickers plakken verboden is.
    Die via Google naar Duitse taal vertaald dus in strijd met NL wet.
    Een jaar sticker mag er dus niet gehele jaar opzitten!
    Mijn eigen land gaat voor andere die eisen stelde.
    Deze folie gaat er altijd goed op/af en hij zit op 't raam, niet op 't glas!
    Ook geen poetsen van lijm vlekken!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!