‘Regen aan boetes’ vanwege onjuist geplakt tolvignet in Oostenrijk, zo voorkom je het

21 februari 2023
2 Min. leestijd

De voorjaarsvakantie is voor veel Nederlanders het moment om op wintersport te gaan. Nadat je je skikleding bij elkaar hebt gezocht en de juiste vignetten hebt aangeschaft ben je klaar voor de autoreis. Maar let goed op bij het plakken van de sticker, want als je de Oostenrijkse vignetten niet op de juiste manier op de voorruit aanbrengt kan dat een forse boete opleveren.

Tolvignet Oostenrijk

In Oostenrijk zijn er 3 verschillende tolvignetten. Je kunt kiezen uit een geldigheid van 10 dagen, 2 maanden of een jaar. In een korte tijd ziet de ANWB tientallen klachten binnenkomen van reizigers die onbewust het tolvignet verkeerd hebben geplakt. Zo kan de sticker niet goed worden gescand en riskeer je een boete.

Het bedrag is zeker niet mals. In eerste instantie kost de boete 120 euro, maar als je de bon negeert komt daar een boete van 300 euro van de Oostenrijkse overheid bovenop.

Waar moet het tolvignet worden geplakt?

Er zijn slechts 2 juiste plekken voor het bevestigen van het tolvignet. Dit zijn linksboven in de auto (van binnenuit gezien) of in het midden onder de achteruitkijkspiegel. Daarnaast zijn er ook regels over de manier van plakken. Er mag geen plakband worden gebruikt om de sticker te verstevigen. Ook mag het vignet niet in een hoesje of houder worden geplaatst. Zo lijkt het alsof de vignet is of wordt doorverkocht.

Een auto mag maar maximaal 2 tolvignetten bevatten in Oostenrijk. Het is belangrijk om oude vignetten eerst te verwijderen voordat je de nieuwe opplakt.

Is een online vignet een slimmere keuze?

Naast de sticker bestaat in Oostenrijk ook een digitaal tolvignet. Deze kun je online bestellen en kost evenveel als een fysieke variant. Je hoeft niet met een kastje of iets dergelijks te werken, de betaling wordt namelijk aan je kenteken gekoppeld. Let wel op, want het digitale vignet wordt pas 18 dagen na de aankoop geactiveerd. Dit heef te maken met het herroepingsrecht. Je kunt hem namelijk nog 14 dagen na aankoop annuleren.

Naast tolvignetten bestaan er ook nog milieustickers. Wil je weten in welke landen deze nodig zijn? Lees dan dit artikel.

Bronnen: AD, ANWB, De Telegraaf. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Dirck
    Dirck

    Ik gebruik in gehele EU de kleurloze Statische folie en geen boete gehad.
    Ik ga geen lijm achter binnenspiegel poetsen.
    Wel is deze methode fraude gevoelig maar geen hoesje of plakband is dit.
    In onze NL wet, met 1 klik naar Duits vertaald staat dat sinds Deel III afgeschaft is er geen sticker op 't raam mogen en je eigen land gaat voor deze gast landen!
    Alleen als je goed keek zie je randje van deze statische folie.
    Die is ietsje groter.
    Boete gelijk geseponeerd en Agent had lang werk, hij ging bellen en vertaling NL wet voorlezen!
    Ze beloofde 1 EU en dat kan nog jarenlang duren!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!