Met je telefoon door de douanecontrole? Voor een vlucht van of naar Canada kan dat vanaf 9 november 2023. Bij wijze van een proef kun je voor vertrek naar Schiphol de paspoortcontrole al vanuit huis doen. Om te bewijzen dat je het echt bent wordt er bij de douane alleen nog om een gezichtsscan gevraagd. Dit kan enorm veel wachttijd besparen. Een fysiek paspoort wordt hiermee overbodig.
Canada, België en Nederland
Het doel van Digital Travel Credential, zoals het nieuwe systeem wordt genoemd, is om de wachtrijen op luchthavens korter te maken. Mogelijk duurt het wachten een half uur korter, omdat je identiteitsbewijs vooraf is gecontroleerd. Dat gaat een stuk sneller dan het 1 voor 1 controleren tijdens de gebruikelijke paspoortcontrole. Als de proef slaagt is het de opstap voor een Europees systeem waarbij je je identificeert met gezichtsherkenning en vingerafdrukken. Naar verwachting zal dit zogenoemde ETIAS-systeem vanaf 2025 mogelijk zijn.
Hoe werkt het?
Zet als eerste je paspoort op je telefoon. Deze kun je uploaden in de wallet, zo wordt hij direct op een veilige manier toegevoegd. Om online door de douane te gaan, heb je ook je instapkaart nodig. Houd die bij de hand. Vervolgens doorloop je online de controle en wordt ook je instapkaart gecheckt. Als je het proces hebt afgerond ben je voorlopig klaar. Op het vliegveld vindt alleen nog een gezichtsherkenning plaats. Klopt deze met de gegevens op je telefoon? Dan kun je door naar de gate.
Douanebeambten weten op deze manier ook wanneer ze iemand vooraf extra willen controleren. Dit bespaart eveneens tijd.
Gezichtsherkenning, is dat nieuw op Schiphol?
Gezichtsherkenning wordt al gebruikt op Schiphol. Zo kun je door de eGate als je binnen het Schengengebied reist. Als je vanuit een land buiten deze zone komt, moet je vaak wel door de paspoortcontrole. Identificatie via een eGate gaat sneller, waardoor je niet lang in de rij hoeft te staan. De proef die nu is gestart voor vluchten van of naar Canada, zou dit proces nóg sneller maken, omdat de controle al thuis plaatsvindt.
Hoe zit dat met privacy?
De gezichtsscans en of andere biometrische gegevens komen in een centrale database. Na 24 uur worden de gegevens automatisch uit het systeem verwijderd. Echter zijn critici sceptisch over Digital Travel Credential, waaronder Autoriteit Persoonsgegevens(AP). Ze zijn bang voor de veiligheidsrisico’s als zo’n systeem wordt gehackt. Toch benadrukt AP dat de regelgeving voor de biometrische gegevens zeer streng is en dat ze erop vertrouwen dat Schiphol en ETIAS hiermee zorgvuldig omgaan.
Kun je ook op de ouderwetse manier blijven reizen?
Hoewel het nieuwe systeem de reis door Schiphol een stuk sneller maakt, kun je uiteraard ook met een fysiek paspoort blijven reizen. Ook als de methode later wordt doorgevoerd in heel Europa.
Bronnen: De Telegraaf, MetroNieuws, EO. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.