Servicekosten en betalen voor bestek: zo voorkom je misverstanden als je in het buitenland uit eten gaat

19 november 2022
3 Min. leestijd

Je wilt een gezellig etentje niet afsluiten met een vervelende discussie over de rekening. Als je afrekent en je bijvoorbeeld een paar euro voor ‘pane e coperto’ terugziet maar je dit niet kunt thuisbrengen, is dat soms heel vervelend. Hoe je in verschillende Europese landen je bon interpreteert en of je dan nog fooi moet geven, lees je hier.

Het is heerlijk, wat olijven vooraf, een lekker stukje vers brood en andere kleine hapjes die verleidelijk voor je op tafel worden uitgestald, zeker in het buitenland. Maar weet wel dat dit in sommige landen terugkomt op de bon.

Brood en bestek

‘Couvert’ in Portugal, of ‘coperto’ in Italië, het kost je als argeloze toerist soms hoofdbrekens. Want dat had je toch niet besteld? En wat is het eigenlijk en waarom moet je dat betalen?

Het is in landen als Portugal en Italië gebruikelijk een bedragje tussen de 50 cent en 5 euro te rekenen voor, jawel, het bestek. Couvert in het Portugees en coperto in het Italiaans. Het is een gewoonte die z’n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. ‘Pane e coperto’ heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.

Voorafjes

In Portugal verstaan ze onder ‘couvert’ naast dat mandje brood dat ze in Italië ook kennen, ook allerhande olijven en andere kleine hapjes. Eet je hiervan, dan zie je het terug op de bon. Per tafel, maar soms ook per persoon. Controleer daarom vooraf vooral het menu, meestal staan de prijzen daar netjes vermeld.

Voordeel is wel dat als je ‘couvert’ of ‘pane e coperto’ op je bon terugleest, een fooi niet verwacht wordt, al mag het uiteraard wel. Staat dit niet op de bon, dan is in zowel Italië als Portugal een fooi van zo’n 10 procent gebruikelijk.

Servicekosten

In een aantal landen, zoals Frankrijk, Engeland Oostenrijk of Kroatië, leiden ook de servicekosten soms tot verwarring. In Frankrijk zijn deze servicekosten van 15 procent wettelijk verplicht en worden ze doorgaans gewoon verrekend. Ook in landen als Engeland en Kroatië staan servicekosten vaak in de bon en hoef je geen fooi te geven. In Portugal is fooi geven niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Toch is 10 tot 15 procent ook hier niet ongebruikelijk.

 

Wel gebeurt het in Frankrijk dat er op de bon ‘service non compris’ wordt genoemd en zijn de servicekosten dus niet meegeteld. In dat geval is een fooi van tussen de 10 en 15 procent de gewoonte. Let wel: voor alle bovenstaande landen staat het, los van de eigenaardigheden, je natuurlijk altijd vrij staat een royale fooi te geven. Zeker als je gezellig en lekker hebt gegeten en je de kok en de bediening dat wilt laten weten.

Bronnen: AD, Skyscanner, GWKtravelex, Vakantiediscounter. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!