Waar je vroeger bij een tolpoort nog contant betaalde aan een loket, wordt dat nu steeds vaker geautomatiseerd. Je kunt tegenwoordig gewoon door een ‘poort’ zonder slagboom rijden met je tolbadge, of je betaalt online. Maar hoe werkt de betaling bij zo’n elektronische tolweg eigenlijk? En wat als je niet (op tijd) betaalt?
Wat is een automatische tolweg?
Als je over de tolwegen in Frankrijk rijdt, kom je steeds vaker elektronische tolpoorten tegen. Ideaal, want het zorgt voor een betere doorstroom van het verkeer en voorkomt onnodige files. Alleen je kenteken of tolbadge wordt gescand en (meestal) zonder zelfs te hoeven remmen, rijd je de tolweg op of af. Ben je in het bezit van een tolbadge, dan wordt de rekening later naar je toegestuurd. Heb je die niet? Dan zijn er voor deze wegen alternatieven om te betalen.
Op deze wegen betaal je elektronische tol in Frankrijk
Het zal in de toekomst steeds vaker gebeuren, maar voor nu zijn er 2 snelwegen in Frankrijk waarbij de tol elektronisch is geregeld. Dat is de A7, tussen Montmarault en Digion. Voor deze snelweg wordt in zijn geheel de tol elektronisch verrekend. Ook de A4, Autoroute l’Est, die van Prijs naar Straatsburg gaat, wordt bij afslag 36 (Boulay) elektronisch tol geheven. Het blijft niet bij deze wegen. In 2024 volgen vanaf juni de A14 tussen Parijs en de aansluiting met de A13 en vanaf december wordt voor de hele weg A14/A13 van Parijs naar Normandië ook elektronisch tol geheven.
Wat kan ik verwachten van een tolpoort zonder slagboom?
Bij automatische tolwegen heb je geen poortjes. De wegen worden aangekondigd met de borden ‘péage en flux libre’ (onzichtbare tolwegen) waarna je onder hoge metalen bogen doorrijdt die je kenteken registreert. Alleen als het bord je ontgaat, kan het je zonder tolbadge een boete opleveren. Het is daarom belangrijk dat je goed in de gaten houdt over welke tolwegen je rijdt.
Hoe betaal je voor de ‘péage en flux libre’, de onzichtbare tolwegen?
Er zijn verschillende manieren om deze tol te betalen. Met een tolbadge, online voor vertrek, bij de automaat op een stopplaats (aires d’autoroute ) of achteraf via de website van de wegbeheerder. De tolbadge spreekt voor zich. De badge registreert de rit en de rekening krijg je vanzelf. Betalen kan ook vooraf. Dit kan online tot 7 dagen van tevoren. Achteraf online betalen kan ook tot 72 uur nadat je over de tolweg gereden bent. En dan kun je nog aan de tolweg zelf betalen op een stopplaats bij een automaat. Je kunt hier met contant geld, een bankpas of creditcard betalen. Ook dit kan voor- en achteraf. Kijk hier voor een overzicht van de betaalmogelijkheden.
Vergeet het betalen van deze tolwegen niet. Het moet binnen 72 uur nadat je eroverheen bent gereden. Ben je te laat? Dan kun je een boete op de mat verachten en dat begint bij 90 euro en kan oplopen tot 375 euro. Lees hier hoe je zeker weet dat de boetebrief echt is.
Wat moet ik doen als ik met een tolbadge door de elektronische tolpoorten rijd?
Met een tolbadge gaat het reizen gemakkelijker. De badge wordt bij een péage en flux libre gescand en dan krijg je rond het einde van de maand de rekening toegestuurd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zonder het te weten over een tolweg bent gereden. Het aanschaffen van een tolbadge heeft voor- en ook nadelen. Deze leggen wij hier uit.
Bronnen: AD, ANWB, AutoWeek. Frankrijk.nl, archief. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.