De nieuwste trend in vliegtuigen is dat mensen op een andere plaats gaan zitten dan ze geboekt hebben. Het fenomeen waarbij passagiers een betere plaats proberen te krijgen zonder extra te betalen, wordt op sociale media ‘seat squatting’ genoemd. Naast ergernis, leidt het soms ook tot discussie of zelfs vertraging.
Waarom gaan mensen ergens anders zitten?
Sommige mensen gaan op een andere plaats zitten dan die zijn geboekt hebben. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Soms is het ze te doen om een stoel aan het raam of dichter bij de uitgang. Hoewel het vervelend is als iemand op jouw plek gaat zitten, zijn dit vaak wel stoelen die even duur zijn als de originele stoel van degene die zich verplaatst. Het komt echter ook voor dat passagiers zelfs op duurdere plekken gaan zitten, bijvoorbeeld vanwege de extra beenruimte.
Vervelende discussies en vertraagde vluchten
Mensen die aan seat squatting doen, hopen meestal dat de door hun ingenomen plaats vrij blijft of dat degene aan wie de plek toebehoort geen zin heeft in discussie en eieren voor zijn geld kiest door ook elders te gaan zitten. Als je hen wel aanspreekt, weigeren sommigen zelfs om op te staan. Dat kan voor een vervelende discussie zorgen, waarbij het cabinepersoneel soms moet ingrijpen. Dit kost het personeel extra tijd, waardoor het vliegtuig in uitzonderlijke gevallen zelfs vertraging oploopt.
Het lijkt misschien onschuldig om op een andere stoel te zitten, maar het leidt tot onnodige spanningen aan boord. Zelfs als een stoel niet gereserveerd is, is het niet eerlijk tegenover mensen die extra betalen voor een luxere stoel als anderen er gratis gebruik van maken.
Wat te doen als iemand op jouw stoel zit?
Als je een stoel boekt, verwacht je dat deze gewoon vrij is als je het vliegtuig instapt. Mocht deze toch bezet zijn, is het belangrijk om rustig te blijven. Laat zien dat het jouw plaats is en vraag die persoon vriendelijk om naar zijn eigen plek te gaan. Weigert iemand op te staan? Voer dan geen discussie, maar haal in plaats daarvan het cabinepersoneel erbij.
Bronnen: Spanje Vandaag, Fodors Travel, The Economic Times en Nieuwsblad. Foto: ShutterStockStudio/Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.