Winterseizoen luchtvaart ‘ziet er goed uit’, vraag neemt toe

03 december 2022
2 Min. leestijd

We vliegen er weer massaal op uit en we boeken weer volop tickets voor de komende wintermaanden. Inmiddels is de vraag hiernaar in oktober 2023 haast driekwart van dezelfde maand in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Dat maakt luchtvaart-branchevereniging IATA bekend.

“Het ziet er goed uit voor het winterseizoen en het herstel van de luchtvaart”, zegt IATA-directeur Willy Walsh en noemt de trend ‘bemoedigend’.

Verdubbeling internationale luchtvaart

De afgelopen maanden liep het herstel van binnenlandse vluchten al voor ten opzichte van de internationale luchtvaart. Dat heeft te maken met het feit dat er binnen een land veel minder verschillen zijn in coronabeleid. In oktober kromp het aantal binnenlandse vluchten wel ten opzichte van een jaar eerder. Dat had te maken met nieuwe coronabeperkingen in China, waardoor daar minder gevlogen werd.

Internationale vluchten verdubbelden ruim ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal gevlogen kilometers door reizigers ligt op ruim 72 procent van oktober 2019. Vooral in Azië en Oceanië nam het aantal reizigers weer toe. Zo schafte Japan in oktober de coronabeperkingen voor toeristen van buiten af, wat een flinke impuls voor de luchtvaart opleverde.

Aantal passagiers Schiphol beperkt

Eerder maakte Schiphol bekend in ieder geval tot eind maart 2023 het aantal passagiers te beperken. Dat aantal zal buiten het vakantieseizoen gemaximaliseerd worden rond de 46.000 en tijdens het vakantieseizoen tot 50.000.

De reden is het aanhoudende tekort aan beveiligingspersoneel waar de luchthaven mee kampt. Dat leidt afgelopen zomer nog tot chaos in de luchtvaart. Na een proefproces door MAX Ombudsman, besluit Schiphol gedupeerde reizigers alsnog tegemoet te komen met een compensatieregeling.

Bron: IATA en ANP. Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!