Een brandstoftoeslag opleggen mag een reisorganisatie, maar niet onbeperkt

04 augustus 2022
2 Min. leestijd

Cor Koks boekte een busreis voor 6 personen. Maar na boeking werd de prijs door een brandstoftoeslag tot 2 keer toe verhoogd. Uiteindelijk is hij 144 euro meer kwijt. Wanneer mag dit wel en wanneer niet?

“Het is nooit leuk als je na boeken wordt geconfronteerd met extra kosten”, legt Frank Radstake van brancheorganisatie ANVR uit . “Maar in sommige gevallen kan dat. Een van die gevallen is als er sprake is van brandstoftoeslag. Het moet dan wel zijn opgenomen in de algemene voorwaarden als u de reis heeft geboekt.”

Reisorganisaties kunnen volgens Radstake sowieso een brandstoftoeslag opleggen, zolang de totale toeslag niet meer bedraagt dan 8 procent van de hele reissom. “Als het minder is dan dat, dan moet u het gewoon accepteren, dat kunt u niet afwijzen”, legt hij uit. “Als de brandstof meer is dan 8 procent van de totale reissom, dan kun je de toeslag afwijzen en de reis annuleren.” Daarnaast zijn er nog een aantal scenario’s waarin er geen toeslag kan worden opgelegd, vertelt Radstake. “Als het minder dan 20 dagen voor vertrek is. En het mag ook niet als u de hele reissom betaalt heeft, of betaalt had moeten hebben van de reisorganisator.

De verhoging van Cor Koks viel overigens binnen de 8 procent, dus is toegestaan.

Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!