Het is een prachtige reisbestemming: het Griekse eiland Santorini. Maar in het weekend van 1 en 2 februari 2025 zijn er in een paar dagen al honderden aardbevingen geweest. Naar verwachting zullen er nog meer volgen. Wat moet je doen als je op het eiland bent, of als je van plan bent om er heen te gaan? Wij leggen het uit.
Wat is er aan de hand op Santorini?
In het weekend van 1 en 2 februari 2025 zijn er al meer dan 200 aardbevingen op en rond het Griekse eiland Santorini geweest. Ook de naburige eilanden in de Egeïsche Zee zijn getroffen. Tot nu toe had de zwaarste beving een kracht van 4,7 magnitude. Er wordt verwacht dat er nog meer aardbevingen zullen volgen.
De kracht van de nieuwe bevingen kan mogelijk tot 6.0 op de schaal van Richter oplopen. Houd de situatie nauwlettend in de gaten als je van plan bent om naar Santorini te gaan.
Wat moet ik doen als ik een vakantie heb geboekt naar Santorini?
In principe kun je wel naar Santorini, want het reisadvies (vanuit Nederland) is (nog) niet gewijzigd. Zo lang dat zo is, is de huidige situatie geen reden om je vakantie kosteloos te mogen annuleren. Wel kunnen reisorganisaties ervoor kiezen om je reis te laten omboeken, om risico’s te vermijden. Als je de reis niet meer ziet zitten, kun je contact opnemen met de reisorganisatie. Mocht het reisadvies naar Santorini veranderen, dan is er een kans dat je recht hebt om je geld terug te krijgen en de reis te annuleren. Vooralsnog hebben de de bevingen nog geen grote schade veroorzaakt. Volg altijd het advies van Nederland Wereldwijd op, als je op vakantie te maken krijgt met natuurgeweld.
Het is belangrijk om te weten dat je op dit moment (3 februari) lastig van het eiland afkomt. Er is overigens geen massale uittocht, maar de meeste veerboten zijn volgeboekt en de (extra) vluchten zijn volgeboekt.
Wat moet ik doen als ik nu op Santorini ben?
Er wordt geadviseerd om niet naar de havens te gaan. Hier zijn steile rotswanden waar rotsblokken naar beneden kunnen vallen. Scholen zijn op het eiland momenteel dicht. Het advies luidt om buiten de risicogebieden te blijven. Uit voorzorg zijn er tenten opgezet en wordt er rekening gehouden met het scenario dat mensen moeten worden geëvacueerd.
Volg altijd het advies van de lokale autoriteiten op en houdt het lokale nieuws in de gaten. Neem bij twijfel of onduidelijkheid contact op met je reisorganisatie.
Bronnen: NOS, HLN, NU.nl, ANP. Foto: ANP.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.