Wintersportvakantie op de planning? Zo ga je goed voorbereid de piste op

07 december 2023
5 Min. leestijd

Ben je van plan om op wintersportvakantie te gaan? Hier komt best wat bij kijken. Zeker als je voor de eerste keer de pistes wil betreden. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op de latten staat, hebben wij een aantal tips.

Welke locatie en soort accommodatie kies je?

Een wintersportvakantie kan erg duur uitpakken. Je moet immers op de plek van bestemming komen, ergens overnachten, sportkleding en uitrusting aanschaffen of huren, een skipas betalen en natuurlijk ook nog eten en drinken. Toch kun je op een aantal zaken besparen als je dat graag wilt. Zo kan de locatie waar je naartoe gaat een hoop uitmaken. In Scandinavië, Frankrijk en Oostenrijk betaal je bijvoorbeeld een stuk meer voor accommodaties, skipassen en eten en drinken dan in Turkije of Oost-Europa. En zelf koken in een gehuurd appartement zorgt ervoor dat je niet steeds uit eten hoeft. Door dit ruim van tevoren uit te zoeken en de prijzen te vergelijken, kun je meer besparen dan je denkt.

Wat neem je mee op wintersportvakantie?

Is de wintersportvakantie eenmaal geboekt, dan moet je vlak voor vertrek je tas inpakken en beslissen wat allemaal mee gaat. Houd daarbij in gedachten dat het weer in de bergen snel om kan slaan en het daarom prettig is om veel laagjes te dragen. Neem dus liever te veel (thermo)kleding mee dan te weinig. Daarnaast heb je uiteraard de juiste sportkleding nodig om te kunnen snowboarden of skiën. Dit kan vrij duur zijn, dus wellicht kun je tweedehands een skibroek, bril, helm en goede jas op de kop tikken. Of vraag in je omgeving of je deze kunt lenen.

Zonnebrandcrème

Vergeet bij het inpakken niet om de juiste zonnebrand mee te nemen. In besneeuwde gebieden weerkaatst het zonlicht waardoor je sneller verbrandt. Zorg daarnaast ook voor een goede lippenbalsem met SPF, want ook je lippen kunnen verbranden en erg droog worden door de kou. Met een lippenbalsem zijn ze beschermd.

Ski-uitrusting kopen of huren?

Skischoenen, -stokken, ski’s en snowboards kun je zelf kopen, of huren. Ga je voor het eerst op wintersport en weet je nog niet of je dit in de toekomst vaker wil doen, dan kun je het beste de gehele uitrusting huren. Het scheelt je een hoop gesjouw en de kosten voor het aanschaffen zijn niet mals. Bovendien is het voor je 1e wintersportvakantie verstandig om hulp te krijgen van de werknemers van de skiverhuur. Zij adviseren welke uitrusting het beste bij je past en nemen je maten op, zodat je schoenen en ski’s krijgt die perfect aansluiten en lekker zitten. Dat de schoenen goed aansluiten is van belang, want anders loop je het risico dat de schoen je enkel tijdens een val verdraait en breekt. Wees daarom ook eerlijk over je niveau. Bij wintersporters met weinig ervaring worden de ski’s namelijk zo afgesteld dat de schoenen sneller uit de ski klikken bij een valpartij.

Neem lessen

Het is iedereen aan te raden om minstens 1 les te volgen voordat je de piste betreedt. De meeste mensen skiën immers maar 1 keer per jaar. Voor beginners is het al helemaal belangrijk, want de juiste houding en manoeuvres aanleren is essentieel. Deze lessen kun je ook voorafgaand aan je vakantie in een skihal in Nederland volgen. Ook steeds meer sportscholen bieden skitrainingen aan. Nog steeds is het aan te raden om ter plaatse een les te nemen, maar met deze training zit je er zo weer in. Een les is niet alleen leerzaam, maar ook een manier om anderen te leren kennen.

De piste op? Start rustig

Wintersport is zeer intensief en opbouwen kan daarom zeker geen kwaad. Ook als je geen beginner bent, is het aan te raden om rustig aan te doen op je 1e dag op de piste. Bovendien kunnen de strakke skischoenen na een intensieve dag zorgen voor pijn in je schenen. En dat is niet fijn als je de week nog moet beginnen. Begin daarom rustig en ga pas vanaf dag 2 of 3 hele dagen de piste op.

Skiliften

pannenkoeklift - Shutterstock

Laat je niet van de wijs brengen door de uitstraling van skiliften. Soms moet je je hier net even anders aan vasthouden dan in eerste instantie lijkt. Zo moet je bij de pannenkoeklift, de 1-persoons sleeplift met de stang met het rondje eraan, niet op de ronde onderkant gaan zitten. Plaats de stang enkel tussen je benen om te voorkomen dat je valt. Bij de ankerlift kun je met 2 personen tegelijk naar boven gesleept worden. Hier plaatsen skiërs het anker onder de billen, en snowboarders plaatsen het anker achter hun voorste been, waardoor ze alleen via hun been omhooggetrokken worden.

stoeltjeslift - Shutterstock

De stoeltjeslift werkt net weer even anders. Bij deze liften zit je (vaak met meerdere personen) in een bankje en bungel je boven de grond. Het is bij deze lift van belang dat je op precies het goede moment gaat zitten en je ski’s rechthoudt bij het instappen. Doe je dit niet, dan val je op de grond en trap je je ski’s uit. Vergeet ook niet je skistokken goed vast te houden. Ander vallen ze beneden op de grond en vind je ze hoogstwaarschijnlijk niet meer terug. En staan er bij de liften medewerkers, volg dan vooral hun instructies op.

(Bron: MAX Vandaag, Wintersport.nl. The Outdoors. Foto’s: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Trum
    Trum

    Goh een paar dagen geleden moesten we ons nog druk maken om een plastic zakje van 3x3cm, En nu gaan we vanalles verspillen om naar de wintersport te gaan.
    Ik gun het iedereen van harte hoor, maar laat mij dan mijn fruit in plastic kopen.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!