Diefstal op de camping: hoe kun je dat voorkomen?

09 augustus 2024
3 Min. leestijd

Op de camping is het laatste wat je wilt dat je spullen worden gestolen. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat dieven jouw kampeerplek voorbij lopen.

Diefstal op de camping

Op vakantie draait het om genieten en ontspannen. Waar je dan niet mee bezig bent (of wilt zijn), is de kans op diefstal. Toch is het verstandig om hier wel rekening mee te houden en enkele voorzorgsmaatregelen te treffen.

Een zichtbare plek

Het risico dat je spullen worden gestolen is een stuk kleiner wanneer jouw kampeerplek goed zichtbaar is. Komen er veel mensen langs, of ligt het vlakbij het zwembad, dan zullen de meeste dieven het wel uit hun hoofd laten om in jouw tent, caravan of camper te snuffelen.

Een alarm

Als je dieven echt wilt afschrikken en te kijk wilt zetten, kun je een alarm installeren dat verbonden is met een bewegingssensor. Probeert iemand jouw tent of caravan te openen, dan gaat er een hard geluid af. Goede kans dat er niemand meer bij jouw plek in de buurt komt.

Licht

Naast geluid kan ook licht ervoor zorgen dat jouw plek onaantrekkelijk is voor dieven. Hang daarom wat lampjes op, al helemaal als je op een donkere plek staat. Bovendien is het niet alleen praktisch, maar ziet het er ook nog eens gezellig uit.

Een slot

Nogal voor de hand liggend, maar een goed slot doet wonderen. Zeker bij een camper of caravan. Deze hebben niet altijd de beste sloten, dus denk zelf aan goede, SCM gecertificeerde sloten, voor deuren, ramen en het dakluik. Daarnaast kun je overwegen om op zijramen speciale stalen beugels te plaatsen. Deze zorgen ervoor dat de grendel niet los kan.

Wanneer je kampeert met een tent is een slot minder effectief. Toch is het het proberen waard. Zorg er wel voor dat het slot niet in het zicht hangt, want dit lokt dieven juist uit. Hang het slot bijvoorbeeld in de binnentent, of plaats er spullen voor. Maar als iemand per se jouw tent moet hebben, is het zeil zo open te snijden.

Lokkertje

Om dieven om de tuin te leiden kun je lokkertjes neerleggen. Dit betekent niet dat je je spullen in het zicht moet laten liggen, maar dat je deze spullen op een makkelijk vindbare plek legt. Komt er dan toch iemand tussen jouw spullen snuffelen, dan vinden ze de lokkertjes als eerst. En de kans is aanwezig dat de dieven zo snel mogelijk weer weg gaan, wanneer ze denken de buit te hebben. Als lokkertje kun je een oude telefoon en portemonnee met nepgeld en pasjes gebruiken.

Een goede buur

Heb je buren op de camping? Vraag dan of zij een oogje in het zeil willen houden wanneer je eropuit gaat. Andersom kun jij dit dan ook voor hen doen. Voor wat, hoort wat.

Een kluis

Tot slot kun je overwegen om een kluis mee te nemen of deze te huren (als de camping dit aanbiedt). Hierin kun je jouw (kleine) waardevolle bezittingen opbergen. Onthoud wel dat ook een kluis meegenomen kan worden.

Laat waardevolle spullen thuis

Het advies luidt dan ook: laat echt waardevolle spullen thuis. Denk aan sieraden, laptops of een uitgebreide camera met dure lenzen. Wil je deze spullen toch meenemen? Houd ze dan zo veel mogelijk bij je. Twijfel je of je spullen thuis wel zo veilig zijn? Ook hier kun je een stokje steken voor diefstal. In dit artikel van Meldpunt lees je hoe. 

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

(Bron: MAX Vandaag, NU.nl, Margriet, Obelink. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!