Losse vlucht of een pakketreis, waar heb je recht op na vertraging en geannuleerde vluchten door overmacht?

31 augustus 2024
3 Min. leestijd

Is jouw vlucht vertraagd of zelfs geannuleerd door overmacht bij de luchtvaartmaatschappij of het vliegveld? Dan heb je volgens de Europese verordening geen recht op een vergoeding. Maar er zijn wel andere zaken waar je recht op hebt als je vlucht in de problemen komt door buitengewone omstandigheden. We beantwoorden een aantal veelgestelde vragen.

Waarom heb ik geen recht op een vergoeding bij buitengewone omstandigheden?

In de Europese verordening zijn de rechten van vliegtuigpassagiers en plichten van luchtvaartorganisaties vastgelegd. Zo is het duidelijk waar je recht op hebt als je vlucht vertraagd is. Maar bij overmacht, denk aan terrorisme, stakingen, een medische noodlanding of als er aan boord iets misgaat met passagiers heb je volgens deze verordening geen recht op volledige compensatie, ook wel de gevolgschade. Dit zijn bijvoorbeeld de hotelovernachting of de huurauto die je mist doordat de vlucht niet door is gegaan. Wel heb je recht op een andere vlucht, of je krijgt het geld van de vliegreis zelf terug. Waar je nog meer recht op hebt lees je hieronder.

Waar heb ik recht op als een vlucht is vertraagd of geschrapt bij overmacht?

Ondanks dat een vergoeding in deze situatie buiten de Europese verordening valt, wil dat niet zeggen dat je nergens recht op hebt. Een luchtvaartmaatschappij heeft namelijk wel een zorgplicht bij overmacht. Dit houdt in:

  • Recht op omboeken of een vervangende vlucht
  • Eventueel eten en drinken
  • Eventueel vervoer of een hotelovernachting

Dit gaat dus nog steeds om de vlucht en niet de gevolgschade.

Krijg ik de gevolgschade vergoed als mijn vlucht vertraagd of geannuleerd is door overmacht?

De gevolgschade wordt in principe niet vergoed bij een losse vlucht. De buitengewone omstandigheden vallen onder de term overmacht. Dit wil zeggen dat niemand er iets aan kan doen. Een huurauto, hotelovernachting of evenement dat wordt gemist, valt niet te verhalen op de luchtvaartorganisatie. Tenzij je een pakketreis hebt geboekt. Voor de niet genoten dagen kun je een prijsverlaging vragen.

Heb ik recht op een vergoeding van de niet genoten reisdagen bij buitengewone omstandigheden bij de vlucht?

Ook in deze situatie lijkt het er niet op dat je recht hebt op een vergoeding bij een losse vlucht. Heb je een pakketreis? Dan heb je wel recht op geld terug wanneer de vakantie helemaal niet is doorgegaan. De reisorganisatie valt namelijk niet onder overmacht.

Dekt een reisverzekering de kosten van gevolgschade of niet genoten reisdagen bij een vertraagde of geschrapte vlucht door overmacht?

Dit is afhankelijk van welke reisverzekering je hebt en welke polisvoorwaarden daarbij horen. Het is bij een geval van overmacht aan te raden om contact op te nemen met je eigen verzekering.

Bronnen: MAX vakantieman, De Vos & Partners Advocaten, ANVR. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!