Heb jij het ook altijd zo koud in het vliegtuig? Dit is waarom dat zo is

26 september 2024
2 Min. leestijd

Niet voor niets kun je soms gebruik maken van een dekentje in het vliegtuig. Het is hier namelijk eerder koel dan warm. Dat heeft een reden, namelijk omdat het de kans op flauwvallen verlaagt.

Waarom is het koud in het vliegtuig?

Het zou een stuk aangenamer zijn als de temperatuur in een vliegtuig iets omhoog zou kunnen. Toch is er een reden waarom de airco altijd aanstaat. Het risico op flauwvallen hoog in de lucht is groter dan aan de grond. Het is natuurlijk onwenselijk als er steeds personen neervallen, met alle gevolgen van dien. Om de kans op flauwvallen te verlagen, wordt het in de cabine nooit te warm gemaakt. Het blijkt namelijk dat er aanzienlijk minder mensen last krijgen van het verschijnsel als de lucht koel is.

Welke klachten kun je krijgen als een vliegtuig te warm is?

Met een koelere temperatuur ben je dus minder snel geneigd flauw te vallen. Dat heeft een reden. Als het warm is en je bent zo hoog in de lucht, neemt de kans op (de symptomen van) Hypoxia toe. Dit krijg je als je het te warm hebt en weinig vocht binnen krijgt. Daarbovenop is de lucht in het vliegtuig heel droog, waardoor je sowieso al minder vocht opneemt. Ook krijg je in een vliegtuig minder zuurstof binnen, door de lage luchtdruk. Deze combinatie maakt de kans op Hypoxia groter. Behalve dat je ervan flauw kunt vallen, word je ook sneller misselijk, kortademig en raak je eerder vermoeid.

Hoe voorkom je dat je het te koud krijgt in de lucht?

Als je het echt te fris hebt in het vliegtuig, is het handig om gebruik te maken van het dekentje, mits deze natuurlijk aanwezig is. Ook is het verstandig om laagjes kleding mee te nemen, ook al vlieg je naar een tropische bestemming. Denk daarbij ook aan sokken. Het helpt je om je warm te houden. En ben je dan eenmaal bibberend geland? Denk er dan altijd aan dat dit fijner is dan een vliegtuig vol met misselijke en/of flauwvallende passagiers.

Bronnen: Zoover, Metro Nieuws, EUclaim. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!