3 op de 10 Nederlanders controleert de bandenspanning van hun autobanden nauwelijks tot nooit. Dit terwijl een goede bandenspanning voor extra veiligheid zorgt en brandstof bespaart. Het advies luidt daarom om dit elke maand te controleren. Maar wat is de juiste spanning voor jouw autobanden?
Slijtage autobanden
Autobanden slijten na verloop van tijd en daar valt weinig tegen te doen. Je kunt dit proces wel vertragen door je rijstijl aan te passen. De banden slijten namelijk sneller als je hard door bochten gaat of hard remt en optrekt. Dat komt omdat er in die situaties meer wrijving tussen de band en het wegdek ontstaat. Naast je rijgedrag, heeft ook de bandenspanning invloed op de snelheid waarmee autobanden slijten. Slijtage treedt sneller op wanneer de bandenspanning te hoog of te laag is.
Bandenspanning controleren
Het tijdig controleren van de bandenspanning is veiliger en kostenbesparend. Een juiste bandenspanning zorgt voor meer grip op de weg, wat de veiligheid ten goede komt. Daarnaast bespaar je er brandstof mee omdat de auto geen extra energie hoeft te verbruiken om te compenseren voor de te zachte of harde banden.
Hoewel het altijd belangrijk is om met de juiste bandenspanning rond te rijden, is dit extra belangrijk wanneer je op autovakantie gaat. De auto is dan namelijk zwaarder beladen, soms zelfs met een dakkoffer. Het extra gewicht maakt de banden extra kwetsbaar, waardoor het nog belangrijker is dat de banden niet te zacht zijn.
In nieuwere auto’s zit vaak een systeem dat een melding geeft als de bandenspanning van je banden te laag is. Het blijft echter beter om de spanning regelmatig zelf te controleren, aangezien deze auto’s vaak pas een melding geven als de bandenspanning 20 procent te laag is. Het is beter om het niet zo ver te laten komen en al eerder nieuwe lucht in de band te blazen.
Wat is de juiste bandenspanning?
De juiste bandenspanning ligt meestal tussen de 2,0 en 2,5 bar, maar kan per auto verschillen. De spanning die goed is voor jouw auto, vind je terug in het instructieboekje van je auto. Bij nieuwere auto’s kun je het ook vinden in de deurstijl aan de bestuurderskant. Je kunt ook op de zijkant van je autobanden zien welke maat deze heeft. Bij veel tankstations staat een overzicht welke bandenspanning bij welke maat past. Je kunt het eventueel ook op het internet opzoeken, bijvoorbeeld met behulp van de website watismijnbandenspanning.nl. Als de auto zwaarder beladen is dan normaal, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, is het raadzaam om de banden 0,2 bar zwaarder op te pompen dan onder normale omstandigheden.
Op de juiste spanning brengen
Je kunt eenvoudig zelf de banden opmeten en op de juiste spanning brengen. Dit kan met een draagbare compressor of bij een benzinestation. Meet bij voorkeur op een dag waarop je maximaal 5 kilometer met de auto hebt gereden. Op dat moment is de meting het meest betrouwbaar. Draai de ventieldoppen van de autobanden af en meet vervolgens de bandenspanning door de luchtslang aan te sluiten op je band. Je krijgt nu de huidige bandenspanning te zien. Voeg lucht toe als deze te laag is en laat lucht ontsnappen als deze te hoog is. Draai de ventieldoppen terug op de banden zodra alle banden de juiste spanning hebben.
De juiste bandenspanning is ook bij een fiets van belang. In een eerder artikel leggen we uit wat hiervoor de ideale spanning is.
Bronnen: MAX Vandaag, MAX Meldpunt, Autobandencheck, ANWB, Milieu Centraal, Wuco. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.