Wat betekent de rode ‘A’ op Franse auto’s?

23 april 2025
2 Min. leestijd

Als je op vakantie naar Frankrijk gaat of er doorheen rijdt, zie je vermoedelijk wel eens auto’s rijden met een rode ‘A’ achterop. Soms vertonen de bestuurders in zo’n auto onzeker rijgedrag of rijden ze significant zachter dan het andere verkeer. Hoe komt dat en wat heeft de rode letter te betekenen?

Beginnend bestuurder

Je ziet in Frankrijk op sommige auto’s dus een grote sticker met daarop een rode A. De ‘A’ is een afkorting voor het Franse woord ‘apprenti’, wat leerling betekent. ‘Ah, het is dus een lesauto’, zul je wellicht denken. Toch is de Franse A niet vergelijkbaar met de grote L die in Nederland op lesauto’s te vinden is. In Nederland toont de L namelijk aan dat degene achter het stuur nog geen rijbewijs heeft. De rode A laat in Frankrijk juist zien dat iemand zijn rijbewijs al wél heeft gehaald, maar nog een beginnend bestuurder is.

Rijbewijs met restricties

Als je in Frankrijk je rijexamen hebt gehaald, ben je nog niet meteen volwaardig bestuurder. In Nederland is dat wel het geval, los van wat strengere regels qua alcoholgebruik. In Frankrijk gelden er echter andere verkeersregels voor beginnende bestuurders. Iemand die met zo’n rode A rondrijdt, mag minder hard rijden dan het overige verkeer. Voor beginnende bestuurders geldt in Frankrijk een maximumsnelheid die 10 kilometer per uur lager is dan voor de rest van het verkeer. Op snelwegen is dit zelfs 20 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid wel voor iedereen gelijk.

Hoelang moet je de rode A tonen?

Beginnend bestuurders moeten in Frankrijk de eerste 2 of 3 jaar met een rode A op hun auto rijden. 2 jaar als ze hun rijbewijs met behulp van begeleid rijden halen, 3 jaar als ze dit via rijlessen doen. Je vraagt je wellicht af of niet iedereen zijn rijbewijs via rijlessen haalt. Dat hoeft in Frankrijk niet per se. Nadat je een aantal rijlessen hebt gevolgd, zowel praktijk als theorie, mag je zelf de weg op met een begeleider. Je moet wel een certificaat behalen voordat je gebruik mag maken van deze regeling. Er komt dan een sticker met ‘conduite accompagnée’ op de auto, wat ‘begeleid rijden’ betekent. Je kunt dan op de weg oefenen met rijden, zolang er maar een begeleider bijzit die al langer een rijbewijs heeft. Vaak nemen ouders deze rol op zich.

Bronnen: AD, VAB-Magazine, KRO-NCRV. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • JohanB58
    JohanB58

    Het nadeel van deze systemen vind ik dat de nieuwe "aspirant weggebruikers" de fouten overnemen van de goedwillende vader of opa, in wiens rijgedrag door de jaren de nodige "foutjes" zijn geslopen en zo gaat het van kwaad tot erger. Italië, Frankrijk, België leveren zo erg slechte weggebruikers af. Ons systeem is erg duur maar in verhouding vele malen veiliger denk ik

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!