Vanuit huis een vakantie boeken, inclusief reis en verblijf, het is anno 2025 de normaalste zaak ter wereld. Maar opvallend genoeg worden juist de fysieke reisbureaus steeds beter bezocht. Nog opmerkelijker: juist de jongste generatie staat aan de basis van deze revival. Waar komt deze nieuwe interesse in het reisbureau eigenlijk vandaan?
Wat zijn Gen Z’ers?
Gen Z is de vaak gebruikte afkorting van Generatie Z, die de geboortejaren 1997 tot 2012 omvat. Deze Gen Z’ers onderscheiden zich van andere generaties, omdat zij van kinds af aan al met internet en sociale media zijn opgegroeid. Dus zij weten als geen ander hoe ze zelfstandig via internet een vakantie moeten boeken, zonder tussenkomst van een reisbureau. Toch?
Gen Z’ers en hun vakantiebeleving
Niet dus, want onderzoek van De Telegraaf laat een heel ander beeld zien. Juist de Gen Z’ers weten de weg naar het reisbureau wel te vinden. Verschillende reisbureaus en de Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) zien deze tendens, blijkt uit een rondgang van de ochtendkrant.
De jongeren vinden inspiratie voor hun droomvakantie weliswaar via sociale media, bijvoorbeeld reisvideo’s op Instagram en TikTok. Maar hoe leggen ze deze droomvakantie dan vast? Dat laten ze dan weer aan het gespecialiseerde reisbureau over. Bij de jongste Gen Z’ers is dat ook vaak op aanraden van hun ouders.
Waarom zijn fysieke reisbureaus zo populair bij Gen Z’ers?
Volgens dit onderzoek zijn daar 2 belangrijke redenen voor. Een woordvoerder van Corendon wijst tegenover De Telgraaf op ‘keuzestress’ bij de jonge consumenten. Zij raken soms het overzicht kwijt, door de onbegrensde mogelijkheden van online boekingen. “Er zijn zoveel feesten en festivals, dus we maken pakketten waarin we de beste feesten combineren en voor entree zorgen.” De reisaanbieder moet op deze manier het bekende gevoel van ‘fear of missing out’ (FOMO) wegnemen, de angst om net de mooiste en meest bijzondere reiservaringen mis te lopen.
Daarnaast willen reizigers, vooral de jongeren dus, ‘ontzorgd’ worden. Door een reisbureau in te schakelen, weten ze dat ze gedekt zijn, mocht er tijdens de vakantie iets misgaan. “Een deel van de jongeren wil ook onbezorgd in het vliegtuig of de bus zitten en weten dat het goed zit mocht het onverhoopt mis gaan”, aldus een woordvoerder van Sunweb. “Dat geldt voor de typische jongerenvakanties naar bijvoorbeeld Spanje, maar ook naar de wintersport of Turkije en zelfs all-inclusive reizen.” Het is één van de voordelen van een pakketreis, zoals MAX Ombudsman Jeanine Janssen regelmatig benadrukt.
Hoeveel reisbureaus zijn er in Nederland?
De hernieuwde interesse in fysieke reisbureaus komt niet helemaal uit de lucht vallen. De Kamer van Koophandel heeft in januari 2024 al eens onderzoek gedaan naar het aantal reisbureaus in Nederland. Begin 2024 zijn er 5.844 reisbureaus ingeschreven in het Handelsregister, tegenover 5.742 aan het begin van 2018. In vergelijking met 6 jaar eerder zijn er dus 102 reisbureaus meer, ondanks de coronapandemie in de tussenliggende jaren.
‘Slow tourism’ en specialistische reisbureaus steeds meer in trek
Verreweg de meeste van deze 5.844 reisbureaus zijn gevestigd in de Randstad. Zuid-Holland is in 6 jaar tijd van 1.190 naar 1.241 gegaan, een verschil van 51 reisbureaus dus. Maar opvallend genoeg is er in Noord-Brabant een nóg grotere stijging geweest, van 727 (2018) naar 795 (2024), een toename van 68 reisbureaus. Veel van de nieuwkomers zijn specialistische reisbureaus, die verrassende reizen aanbieden. Zo komt er in dit KvK-onderzoek een ondernemer aan het woord, die reizen naar IJsland, Groenland en de Faeröer aanbiedt.
‘Maatwerk en ‘speciale’ reizen’ zijn de toekomst, merkt een woordvoerder van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) begin 2024 al op, in datzelfde onderzoek. Veel reizigers laten de bekende toeristische trekpleisters dus links liggen. Zij zijn juist op zoek naar unieke reisbelevenissen. Ook duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk aspect voor vakantiegangers. “Respect voor de lokale bevolking, de natuur, de cultuur. Zo werken wij al jaren en de belangstelling om op die manier te reizen groeit”, benadrukt de VvKR. Niet geheel verrassend dus dat de reistrend ‘slow tourism’ alsmaar populairder wordt, vooral bij jongeren.
Bronnen: Archief, MAX Vandaag, De Telegraaf, Pew Research Center, BNR Nieuwsradio, Kamer van Koophandel. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.