Altijd al astronaut willen zijn? Ervaar het tijdens de voorjaarsvakantie in ‘De Grote Ruimteshow’ bij Space Expo

18 februari 2024
3 Min. leestijd

Altijd al eens astronautje willen spelen en meer willen weten over de ruimtevaart? Grijp je kans in de voorjaarsvakantie. Van 10 tot 25 februari 2024 is De Grote Ruimteshow te beleven op de Space Expo van het Europees Ruimteagentschap (ESA) in Noordwijk. Daar kun je met allerlei proefjes van alles ervaren wat met ruimtevaart heeft te maken.

Wat is de grote De Grote Ruimteshow?

Sinds 2016 is de Sojoez TMA-03M ruimtecapsule hét grote pronkstuk van de Space Expo op het terrein van de ESA. Daarmee heeft de Nederlandse astronaut André Kuipers zijn reis gemaakt naar het International Space Station (ISS), waar hij 2 maal gestationeerd is geweest (in 2004 en 2011). Wie dat krap uitgevallen ding ziet, en door het venster naar binnen tuurt, zou zelf weleens een ruimtereis willen maken. Dat kan bij de ‘De Grote Ruimteshow’, waar je alles zo goed mogelijk nabootst.

Wat is er te doen bij de Grote Ruimteshow?

Je maakt een lancering in een raket naar het ISS mee. Dan moet je proberen de raket en het ruimtestation te koppelen. Daarna wordt het leven in de ruimte pas echt menens. Want hoe overleef je in de ruimte? Ben je in staat om de nodige reparaties op zo’n ruimteschip uit te voeren? En hoe ga je in de ruimte eigenlijk naar de wc? Er is een speciaal ruimtetoilet, dat werkt als een stofzuiger.

Veilig weer terug naar de aarde

Na verblijf in de ruimte zijn je spieren en botten behoorlijk verzwakt. Probeer dan maar eens om rechtop te staan en je evenwicht te bewaren. Dat is nog niet zo eenvoudig. Terug op ‘moeder aarde’ weer je eerste stapjes zetten, blijkt dan nog een hele opgave. Met speelse proefjes onderga je het zelf.

Kost De Grote Ruimteshow geld?

De Grote Ruimteshow is een paar keer per dag en met het kaartje voor de gewone Space Expo kun je meedoen. Wie nog niet genoeg heeft van de ruimte, kan verder op onderzoek uit. Zo is er de Space Train (ruimtetrein) van waaruit je een excursie over de hele campus van de ESA en een rondleiding bij de Europese ruimteorganisatie krijgt.

De wereld van de ruimtevaart ontdekken vanuit huis

Aan een bezoek aan Space Expo zijn kosten verbonden. Maar je kunt de wereld van de ruimte en ruimtevaart ook vanuit huis ontdekken. Je hoeft er niet per se voor naar Noordwijk af te reizen. Er is ook een online activiteit met space-weetjes en kleurplaten. Wie wil, kan zijn eigen alien in elkaar knutselen. Ook zijn er allerlei proefjes voor de thuisblijvers.

Bronnen: Space Expo, Museum.nl. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!