Een leuk uitje naar een museum kan een ongelukkige afloop hebben als je schade maakt. Bijvoorbeeld omdat je per ongeluk iets omver tikt. Maar wie draait dan op voor de (meestal torenhoge) rekening?
Schade
Gelukkig komt het niet vaak voor, maar het kan gebeuren: schade maken aan kunst in een museum. En als het dan gebeurt, is het meestal per ongeluk. Zo wil in 2014 een bezoeker aan het Groninger Museum een foto maken van een kunstwerk. Maar terwijl hij achteruit stapt, stoot hij een vaas van Jaime Hayon omver. Het komt echter ook voor dat iemand de verleiding niet kan weerstaan om een kunstwerk aan te raken, terwijl dit niet de bedoeling is. Dit gebeurt in februari 2023 nog als een vrouw een beeld van kunstenaar Jeff Koons aanraakt, waarna dit op de grond onherstelbaar stuk valt. De kosten? Maar liefst 40.000 euro.
Wie draait op voor de kosten bij schade aan kunst in een museum?
Maar moet de desbetreffende schademaker ook de torenhoge rekening betalen? In principe verzekeren de organisaties, personen en musea die een kunstwerk willen vertonen zich tegen mogelijke schade. Dit geldt voor schade tijdens het transport, tentoonstellen en opslag. De kosten voor de verzekering ligt dus bij hen. Is er schade, dan vergoedt de verzekeraar een bedrag voor de eigenaar van het kunstwerk. Wel onderzoekt de verzekeraar of de schade op iemand te verhalen valt. Dat gebeurt aan de hand van getuigenissen en camerabeelden. Heeft een bezoeker van een museum dus bewust, een kunstwerk beschadigt, dan is de kans groot dat diegene een forse rekening krijgt. Ook als iemand onvoorzichtig is geweest, kan de verzekeraar schade verhalen.
Worden deze kosten vergoed door de verzekering van de schademaker?
Is de schade niet opzettelijk gemaakt en heeft de persoon in kwestie een WA-verzekering, dan vergoedt de verzekeraar van die persoon de kosten. Wel vergoeden de meeste verzekeringen maar tot een paar miljoen euro. Liggen de kosten hoger, dan is het resterende bedrag voor eigen rekening. Meestal is het incident een ongeluk, dus de kosten voor de schade worden zelden verhaald op de bezoeker.
Museum neemt kosten op zich
Als het werk nog hersteld kan worden, dan is dat uiteraard goed nieuws. Misschien ook voor de persoon die de schade heeft gemaakt, want het komt voor dat het museum dan de restauratiekosten op zich neemt. Uit gastvrijheid en in de hoop dat bezoekers eventuele ongelukken blijven melden.
Bron: RTL Nieuws, KunstVensters, NU.nl, NOS. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.