De aantrekkelijkste stad in de wereld is Parijs, maar wat is de meest bezochte stad? (en het is niet wat je denkt)

18 maart 2024
2 Min. leestijd

Het is misschien niet geheel onverwacht: de aantrekkelijkste stad in de wereld is Parijs. De Franse hoofdstad blijkt alweer op nummer 1 te staan als het gaat om verschillende factoren die een stad aantrekkelijk maken. Maar hoe aangenaam de stad ook is, het is niet de drukst bezochte stad. Dit is namelijk een andere, geheel onverwachte stad, blijkt uit de Top 100 City Destinations Index 2023 van Euromonitor International.

Hoe wordt de aantrekkelijkste stad gemeten?

Het marketingbureau Euromonitor International meet aan de hand van 6 punten hoe aantrekkelijk een stad is. Het gaat om de economische en zakelijke prestaties, toeristische prestaties, toeristische infrastructuur, toeristische beleid, aantrekkelijkheid, gezondheid en veiligheid en duurzaamheid. De stad die hierin het hoogst scoort is Parijs. Ook een Nederlandse stad staat in de top 5: Amsterdam.

Wat zijn de aantrekkelijkste steden?

De top 10 van meest aantrekkelijke steden volgens het onderzoek zijn:

  • 1. Parijs
  • 2. Dubai
  • 3. Madrid
  • 4. Tokio
  • 5. Amsterdam
  • 6. Berlijn
  • 7. Rome
  • 8. New York
  • 9. Barcelona
  • 10 Londen

Bijzonder is dat 12 van de 20 steden uit Europa komt. De 4 nieuwkomers in de lijst van de 100 bestemmingen zijn het Amerikaanse Washington DC, het Canadese Montreal, het Chileense Santiago en Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

Is de aantrekkelijkste stad ook de meest bezochte stad?

Echter blijkt de aantrekkelijkste stad niet de meest bezochte stad. Het zal je misschien verrassen, maar Istanbul wordt wereldwijd het best bezocht. Zo’n 20,2 miljoen toeristen hebben de stad in 2023 bezocht. Na Istanbul volgen Londen, Dubai, Antalya en Parijs als drukst bezochte steden. Hiermee heeft Turkije 2 plekken in de top 5.

Ben je nu ook benieuwd naar een vakantie in Turkije? Je kunt als Nederlander naar het land op vakantie met enkel je ID-kaart. Je leest hier hoe dat zit.

Bronnen: Euromonitor International, CNN, BBC. Foto: Shutterstock.

Wil je op de hoogte zijn van het laatste vakantienieuws?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!