Ga je op autovakantie? Zo heet jouw brandstof in het buitenland

08 mei 2023
3 Min. leestijd

Ben je dit jaar van plan om met de auto op vakantie te gaan? Dan is het verstandig om goed te checken hoe de brandstof van jouw auto wordt aangeduid in de landen waar je (door)heen reist. Je wagen starten met de verkeerde olie in de tank heeft drastische gevolgen. Dit zijn de afwijkende benamingen voor brandstof bij de (populairste) Europese vakantielanden.

Weet wat je kiest

De juiste naam is van belang, maar ook de kleuren kunnen verschillen met wat de norm is in Nederland. Lees daarom goed welke brandstof je nodig hebt en ga niet af op de kleur. Twijfel je over de brandstof? In je auto heb je (als het goed is) je instructieboekje liggen. Hierin staat hoe hoog het octaangehalte in de auto mag zijn. De naam van de brandstof zegt namelijk iets over dit gehalte. Zo weet je zeker welke brandstof wel of niet geschikt is, ook op vakantie.

De andere benaming van brandstoffen in het buitenland

Euro 95 E5/E10

In de meeste landen zit 95 in de benaming verwerkt. Echter in Oostenrijk en Zwitserland heet het enkel Super. In Italië Benzina Senza of Piombo / Verde.

Euro 98 E5/E10

Hier staat het nummer vaak ook al in de naam. Toch zijn er gevallen waar dat niet zo is, namelijk: in Frankrijk heet het Super Sans Plomb. Ook Italië hanteert een andere naam: Benzina Super Senza of Piombo / Verde Plus. Oostenrijk en Zwitserland noemen het Super Plus.

Diesel

Bij diesel hoef je iets minder op de nummers te letten, maar toch is het belangrijk dat je je niet laat verwarren door de verschillende naamaanduidingen. Zo heet het in Frankrijk Gazole en in Italië Gasolio, alhoewel hier wel vaak diesel bij vermeld staat. In Spanje gebruiken ze de naam Gasoléo of (Aceite) Diesel.

LPG

LPG heet in de meeste landen nagenoeg hetzelfde. Soms staan de letters in andere volgorde zoals GPL in Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland. In sommige gevallen heet het gasauto.

Let goed op bij het tanken van gas. In Duitsland en Italië wordt er veel aardgas (CNG) getankt. Dit is niet hetzelfde gas als de hier veelgebruikte LPG. Verwar de 2 niet met elkaar, om schade te voorkomen. Ook heb je in het buitenland meestal een verloopnippel nodig om LPG te tanken.

Waar moet ik verder nog op letten?

Rijdt jouw bolide op diesel? In Duitsland zijn er auto’s die rijden op biodiesel. Dit gaat om speciaal aangepaste voertuigen en dus niet voor een gangbare dieselauto. Qua prijs is biodiesel veel goedkoper, laat je daardoor niet verleiden. De kosten van de schade die de auto dan oploopt zijn vele malen hoger.

Moet je met een elektrische auto ook opletten?

Met een elektrische auto zal je waarschijnlijk niet per ongeluk de verkeerde brandstof tanken. Toch is het raadzaam je voor te bereiden voordat je naar het buitenland vertrekt. Heb je een laadpas voor snelladen? Deze werkt mogelijk niet op jouw bestemming. Je kunt voor de zekerheid voorafgaand aan je vertrek controleren of het werkt in jouw vakantieland. Zo niet, kun je een lokale pas (van tevoren) aanschaffen. Tip: Check gelijk ook of er onderweg genoeg laadstations zijn en ook of de auto overal is toegestaan.

Licht het brandstoflampje opeens op? Tot zo ver kun je nog  rijden.

Bronnen: ANWB, AllianzDirect. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!