Kosten besparen? Zo gaat de accu van je elektrische fiets langer mee

04 april 2023
3 Min. leestijd

Zodra je een elektrische fiets aanschaft gaat het rijden een stuk makkelijker. Dat komt door de accu die zorgt voor (extra) aandrijving van de wielen. Echter wanneer de accu aan vervanging toe is, kunnen de kosten hoog oplopen. Daarom is het verstandig zo zorgvuldig mogelijk met de batterij om te gaan, zo heb je er ook langer plezier van.

Lees de gebruiksaanwijzing

Er verschillende manieren om de accu zo lang mogelijk in leven te houden. Zo kun je er rekening mee houden tijdens het fietsen, bij het bewaren van de batterij en tijdens het opladen. Bovenal blijft het belangrijk om de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen, hierin staat hoe je jouw eigen accu het best kunt onderhouden. En wat je verder kunt doen? Dat leggen we hieronder uit.

Het bewaren van de accu

Bewaar de batterij op een normale temperatuur. Dit wil zeggen dat extreem hoge of lage temperaturen de accu niet ten goede komen. Zorg dus dat de opbergplek niet in de volle zon staat, maar ook niet in langdurige extreme kou.

Berg je de accu voor een lange tijd op? Zorg dan dat hij minimaal voor 50 procent is opgeladen. Dit omdat een lege accu voor diepontlading zorgt. Hierdoor bestaat de kans dat je de accu bij gebruik niet meer aan de praat krijgt.

Neem je je fiets mee op een fietsendrager op de auto, of fiets je er gewoon mee naar werk? In alle gevallen is het verstandig om, wanneer mogelijk, de accu uit je fiets te halen. Zo voorkom je dat de accu met extreme temperaturen te maken krijgt.

Het opladen van de batterij

Als er bij jou thuis meerdere mensen een elektrische fiets bezitten, is het belangrijk dat je niet per ongeluk de laders verwisselt. De accu is gevoelig voor een verkeerd oplaadsnoer en kan hierdoor beschadigd raken.

Wees consistent met het opladen van de accu. Of je nu dagelijks fietst, of soms weken niet: het is altijd raadzaam de accu minimaal 1 keer per maand op te laden.

Let er op wat voor een soort lader je hebt. Er zijn automatische acculaders die het laden en ontladen van de fiets zelf reguleren. Dit betekent dat deze accu’s beter aan de lader kunnen blijven liggen, terwijl bij ‘normale’ laders geldt: is de lader vol, dan moet de stekker uit het stopcontact.

Tip: Laad de fiets altijd op wanneer je wakker bent en als er iemand in de buurt is.

Tijdens het rijden

Er zijn een aantal manieren om het je accu niet te zwaar te maken. Hiermee zal de accu uiteindelijk langer meegaan. Met een juiste bandenspanning (tussen de 3,5 en 4 bar) rollen de banden makkelijker, zo hoeft de batterij minder energie te gebruiken. Hetzelfde geldt voor de trapondersteuning, zet deze pas aan als je op vaart gekomen bent. Het liefst gebruik je de functie pas later op de rit.

Versnellingen hebben ook invloed op de levensuur van de batterij. Zo kost een hoge versnelling veel energie, omdat je relatief hard trapt voor hoe snel je vooruit komt. Hiermee is schakelen ook van belang. Hoe minder je schakelt, hoe beter.

Bronnen: ANWB, MAX Meldpunt, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!