Je hoopt het niet mee te maken, maar het kan altijd gebeuren dat tijdens je treinreis ineens een medepassagier onwel wordt. Het is niet altijd even makkelijk om in zo’n situatie goed te handelen, zeker als je geen medische achtergrond hebt. Een NS-woordvoerder legt uit wat je bij een medisch noodgeval het beste kunt doen.
Gebruik niet zomaar de noodrem
De kans is groot dat je in paniek raakt als je een mede treinreiziger onwel ziet worden tijdens je treinrit. Misschien is je eerste reflex om aan de noodrem te trekken. Toch is dat vaak niet de bedoeling. Het stilzetten van een trein heeft veel gevolgen voor de rest van het treinverkeer; het verstoort namelijk de dienstregeling. Hoewel er geen duidelijke richtlijnen zijn voor het gebruik van de noodknop, geeft NS-woordvoerder Oscar van Elferen aan dat de meest gebruikelijke toepassing van de noodrem is als er een onveilige situaties ontstaat bij het vertrekken van een trein. Denk daarbij aan een persoon of object dat klem zit tussen de treindeuren. Op het onterecht gebruiken van de noodrem staat zelfs een boete van 125 euro. Al is de kans klein dat ze deze boete uitdelen als je er uit paniek op drukt.
Wat moet je dan doen in een medisch noodgeval?
Het is dus niet de bedoeling om de noodrem te gebruiken bij een brand of medisch noodgeval. Oscar van Elferen legt uit wat je in zo’n situatie wel kunt doen: “Het advies is om altijd eerst 112 te bellen. De hulpdiensten kunnen in overleg met de NS dan de afweging maken of het noodzakelijk dat de trein een noodstop maakt of bijvoorbeeld doorrijdt naar het eerstvolgende station.” Hij benoemt verder nog dat je in een situatie met minder spoed kunt WhatsAppen of sms’en met de meldkamer van de NS: dat kan via het nummer 06-13181318. Vanuit de meldkamer kunnen ze besluiten om de conducteur in de trein te informeren.
Medisch personeel in de trein
In een medisch noodgeval luidt het advies dus om 112 te bellen, maar ondertussen kun je ook medische hulp inschakelen in de trein zelf. Van Elferen: “Conducteurs op de trein, maar ook tickets- en servicemedewerkers en veiligheid- en servicemedewerkers op het station hebben een EHBO-cursus gedaan, inclusief reanimatie. Daar vindt elk jaar een herinstructie van plaats.” Maar vraag ook aan medepassagiers of iemand medische kennis heeft. Medisch personeel reist ook met de trein en kunnen eventueel ingrijpen. Daarnaast hebben meer mensen een EHBO-diploma en kunnen eerste hulp verrichten.
Vraagt u zich af hoe dat er in een vliegtuig aan toegaat? MAX Vandaag legt het uit.
Bronnen: NS, Telegraaf. Foto: Pixelbiss/Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.