Naam onjuist gespeld of verkeerde geboortedatum: wat als er een fout op het vliegticket staat?

19 augustus 2024
3 Min. leestijd

Eindelijk vakantie! Maar bij aankomst op het vliegveld blijkt dat je naam of geboortedatum verkeerd op het vliegticket staat. Het kan de beste overkomen, alleen het kan ook grote gevolgen hebben. Dit kun je doen als je ruim van tevoren de fout ontdekt en als je er pas kort voor vertrek achterkomt.

Zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht om mijn naam te wijzigen bij een spelfout?

Luchtvaartorganisaties zijn niet verplicht om je naam te corrigeren als er een schrijffout is gemaakt. Het is immers de fout van de consument. Toch zijn er vliegmaatschappijen die dit wel (gratis) doen. Bij het boeken staat meestal al in de voorwaarden wat de consequenties zijn als je een verkeerde naam opgeeft. Hier staat in of je het überhaupt kan wijzigen en of ze hier wel of geen kosten voor rekenen. Bij KLM en Transavia kun je bijvoorbeeld eenmalig je naam of geboortedatum gratis wijzigen. Als dit niet kan bij jouw vliegmaatschappij, is het toch aan te raden om met de organisatie contact op te nemen. Zij kunnen mogelijk meedenken en bieden soms opties (tegen betaling) om de opgegeven naam alsnog te veranderen.

Zit er een boekingskantoor tussen?

Vaak als je je vliegticket rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij boekt, kun je tot 2 uur voor vertrek je naamgegevens, dus ook een fout, wijzigen (meestal tegen betaling). Maar wanneer je ook te maken hebt met een boekingskantoor, kan het ingewikkeld worden. Bij los geboekte tickets geldt dat passagiers naast het wijzigingsbeleid van de luchtvaartmaatschappij, ook aan het wijzigingsbeleid van het boekingskantoor zijn gebonden.

Wat zijn de gevolgen van een (spel)fout in je naam?

Toch kan een verkeerde spelling op het vliegticket grote gevolgen hebben. Dit zie je in de aflevering van MAX vakantieman op 19 augustus 2024. Hier kan een stel hun 20-daagse reis niet maken door een spelfout op de het ticket. Je kunt dus beter en spelfout voorkomen door de namen op de tickets goed te controleren.

Ook komt het voor dat je bij een verkeerde naam, als no-show wordt gerekend. Heb je een retourticket geboekt? Dan kan het gebeuren dat het ticket voor de terugreis ook geannuleerd wordt. Zorg er dus te allen tijde voor dat je naam altijd hetzelfde is geschreven als hoe h op je identiteitsbewijs staat. En controleer ruim voor vertrek nogmaals je naam en geboortedatum op het ticket, al helemaal als je niet zelf de reis hebt geboekt. Dan kom je niet voor verrassingen te staan op de luchthaven.

Let op: mensen met een O in het paspoortnummer verwarren deze soms met een 0 (nul), waardoor het verkeerde nummer wordt ingevuld. Dit is hoe je zeker weet dat je het goede paspoortnummer opgeeft.

Bronnen: ECC, KLM, Transavia. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Bart
    Bart

    Goedemiddag, gisteren keek ik met belangstelling naar het programma de Vakantieman van MAX. M.b.t. de spelling van je naam op vliegtickets heb ik een vraag. Mijn achternaam wordt geschreven met een umlaut op de "a" dus zo Käller. Zo staat het ook in mijn paspoort. Echter onderaan in de digitaal leesbare balk staat Kaeller, omdat een umlaut digitaal niet leesbaar is.
    Of moet ik de umlaut gewoon vergeten bij het invullen van vliegtickets, dus gewoon Kaller? Ik heb er gelukkig tot nu toe geen problemen mee gehad, maar zou graag zeker willen weten, wat ik moet invullen.
    Bij voorbaat dank,
    Bart G.J. Käller

  • jack
    jack

    Vakantie pakket reis bij Zoover Vakanties.nl. vlucht met Corendonairlines.
    Roepnaam gebruikt ipv naam op paspoort.
    Gevraagd om dit aan te passen bij zoover. Corendonairlines gebeld, kon niets doen ging via AIRTUERK, dat was tussen persoon.
    2 letters verkeerd kosten via ZOOVER/VAKANTIES.NL die deze vlucht via airtuerk heeft weggezet zijn 260 euro. 130 per letter.pfffff

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!