Brandstof is niet goedkoop en dus doen sommige automobilisten er alles aan om daarop te besparen. Zeker op een autovakantie gaan er behoorlijk wat liters brandstof doorheen en zijn alle besparingen welkom. Hypermilers proberen zelfs zuiniger te rijden dan dat volgens de autofabrikant mogelijk is. Maar wat is hypermilen en hoe werkt het?
Auto nodig? Kies een zuinige route
Voordat hypermilers in de auto stappen, stellen zichzelf eerst 1 belangrijke vraag, namelijk of het echt nodig is om te rijden. Als ze tot de conclusie komen dat het niet haalbaar is om lopend of fietsend op bestemming te komen, plannen zij een autoroute. Ze gaan op zoek naar de zuinigste route. Dat hoeft niet per se de kortste route te zijn, aangezien het vooral draait om het behouden van snelheid. Telkens afremmen en optrekken kost relatief veel brandstof. Hypermilers kiezen daarom niet snel voor een route binnendoor met veel stoplichten en drempels. Een andere manier om snelheid te behouden is anticiperend rijden. Door goed vooruit te kijken en op tijd het gas los te laten, is remmen minder snel nodig. Pas wel op dat je ander verkeer niet hindert door al heel vroeg snelheid te minderen.
Goede voorbereiding
Brandstof besparen gebeurt niet alleen tijdens het rijden zelf. Hypermilen begint al voordat je de auto instapt. Niet alleen door een zuinige route uit te stippelen en rekening te houden met drukte op de weg, maar ook door de auto regelmatig te onderhouden en de bandenspanning altijd op peil te houden. De ideale bandenspanning voor een personenauto ligt tussen de 2.0 en 3.0 bar, afhankelijk van het type auto. Op deze website kun je de optimale bandenspanning voor jouw auto vinden.
Hoeveel gewicht er in de auto ligt, beïnvloedt ook wat de ideale bandenspanning is. Een zwaar beladen auto, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, heeft een hogere bandenspanning nodig. Fanatieke hypermilers hebben echter niet snel een zwaar beladen auto. Zij verwijderen namelijk al het onnodige gewicht uit hun auto om brandstof te besparen. Toch ontkom je er als je op vakantie gaat meestal niet aan dat je meer gewicht in de auto meeneemt. Gebruik je een dakkoffer of fietsendrager? Dan doe je er verstandig aan om de deze gelijk van je auto te verwijderen na je vakantie. Die zorgen namelijk voor een hoop onnodig gewicht.
Onorthodoxe besparingsmethodes
De meeste hierboven genoemde methodes om brandstof te besparen, zijn nog wel begrijpelijk. De échte hypermilers hebben ook enkele niet alledaagse besparingsmethodes. Zo houden zij werkelijk overal rekening mee: van de schoenen die ze dragen, tot hoe ze de auto parkeren. Ze dragen bijvoorbeeld schoenen met dunne zolen om soepeler te accelereren en remmen. De auto parkeren ze op een manier dat ze vooruit kunnen wegrijden. Achteruit rijden met een koude motor kost namelijk extra brandstof. In de winter parkeren ze de voorkant van hun auto bewust in de zon, zodat de voorruit alvast (deels) ontdooit. Om gebruik van de airco te beperken, zetten ze de auto ‘s zomers juist in de schaduw, al zullen ze daar zeker niet de enige in zijn.
Bronnen: AD, ANWB, Autoweek. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.
Als ik in Zware Camper via E42 rij met stijl klimmen?
Of via langere en vlakkere E25?
Maar ook met Camper Tolweg vrij rijden en geen 100 km/h maar 60 km/h binnendoor?
Meer uren en genieten van 't Aquaduct bekijken met kleinkinderen, goedkopere pompen onderweg en leuke betaalbaarder horeca.
Meer tijd en km maar geen luchtweerstand boven de 80km voor auto en bij Campers is die grens rond 65 km al behaald.
En als ik kortere route reed, de restwarmte motor verwarmt voertuig dus minder gas stoken.
Hoe sneller des te meer restwarmte je niet kwijt kon...
Ik heb van 1 naar 3 ingebouwde auto kachels er nu in zitten.
Gratis restwarmte die je bij 100 km/h kwijt raakte.
Niet alles zal Tolweg vrij lukken, soms kort stukje...
Maar na 7300 km rondje langs Gibraltar veel bespaard.
En ook niet de Campings dure langs de kust genomen als er voldoende gratis in binnenland te vinden zijn.
€20,- voor krappe parkeerplaats aan Middellandse zee of zelfde panorama gratis op 28 km!